Руската еднодозова ваксина срещу Ковид-19 "Спутник лайт" е 70 на сто ефикасна срещу варианта Делта

Руската еднодозова ваксина срещу Ковид-19 "Спутник лайт" показва 70 на сто ефективност срещу варианта Делта на новия коронавирус три месеца след прилагането й, съобщи Ройтерс, като цитира данни от Руския фонд за преки инвестиции.

Данните са от научния институт "Гамалея", разработил ваксината и са предоставени на медицинската електронна библиотека medRxiv, преди независима оценка. Те се основават на изследване на 28 000 души, ваксинирани със "Спутник лайт" и контролна група от 5,6 милиона души, които не са ваксинирани.

"Спутник лайт" ще е почти толкова ефективна срещу варианта Делта като бустер на други ваксини, колкото е ефикасна и двудозовата руска ваксина "Спутник", се посочва в съобщение от руския инвестиционен фонд, който е поел маркетинга на руските ваксини по света.

Създателите на "Спутник" провеждат съвместни изследвания с "Пфайзер" в две страни, съобщи ръководителят на Руския фонд з преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС.

"Вече имаме съвместно изследване с "Модерна" в Аржентина и Аржентина сега изследва комбинация на "Спутник" и "Модерна". Има още две страни, в които сега се провеждат изследвания на комбинация от "Пфайзер" и "Спутник" и очакваме това да бъде много успешна комбинация", каза той.

Подобни статии