Руски хакери пробили системата на американски правителствени агенции

Хакери, за които се смята, че работят за Русия, са наблюдавали вътрешния имейл трафик на министерството на финансите на САЩ и на американска агенция, отговаряща за политиката в сферата на интернет и телекомуникациите. Това съобщи Ройтерс, като се позова на осведомени източници.

Има опасения сред разузнавателната общност в САЩ, че хакерите може да са използвали сходни инструменти, за да пробият защитата на други правителствени агенции, казаха четирима осведомени по темата източници.
Хакерската атака е била толкова сериозна, че заради нея Съветът за национална сигурност е провел в събота среща в Белия дом, каза един от източниците.
Късно в неделя базираната в Тексас АйТи компания "СолърУиндс" (SolarWinds) съобщи, че неин софтуерен ъпдейт, пуснат през март и юни т.г., може да е бил тайно подправен. "СолърУиндс" не каза, че хакването на министерството на финансите е станало чрез тях, но двама души, запознати с разследването, заявиха, че компанията е каналът, през който са проникнали хакерите. Представител на "СолърУиндс" не бе открит непосредствено за коментар, отбелязва Ройтерс.
На сайта на компанията се посочва, че нейни клиенти са повечето от американските фирми в класацията на списание "Форчън" на 500-те най-големи компании, всичките 10 водещи американски телекомуникационни доставчици, всичките пет вида войски в американската армия, Държавният департамент, Агенцията за национална сигурност, Офисът на президента на САЩ, посочва Ройтерс.
Трима от източниците, запознати с разследването, казаха, че се подозира, че Русия стои зад хакерската атака.
Двама от източниците казаха, че пробивите са свързани с мащабна кампания, при която е имало и хакерска атака срещу голямата американска компания за киберсигурност "ФайърАй" (FireEye), работеща с правителствени и търговски договори.
"Правителството на САЩ е наясно с тези информации и предприемаме всички необходими стъпки, за да открием и решим всякакви възможни проблеми", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Юлиът.
Пробивът е голямо предизвикателство за бъдещата администрация на избрания за президент Джо Байдън, като експертите разследват каква информация е била открадната и опитват да установят за какво ще бъде използвана, отбелязва Ройтерс.
Според един от източниците става дума за "огромна кампания по кибершпионаж, насочена срещу американското правителство и неговите интереси".
Разследването на атаката е в ранен стадий и включва редица федерални агенции, включително Федералното бюро за разследване.

Подобни статии