Руски медиен магнат стана британски барон

Photo: Ивнинг Стандард Евгений Лебедев

Кралица Елизабет Втора даде на руско-британския медиен магнат Евгений Лебедев титлата „Барон на Хамптън и Сибир“, съобщи официалният вестник на британското правителство „The Gazette“.

40-годишният Лебедев е собственик на вестниците „Ивнинг стандард“ и „Индипендънт“. Той е бил номиниран за пожизнената благородническа титла от премиера Борис Джонсън през юли т. г. Лебедев бил удостоен с тази чест както за заслугите му към медийната индустрия, така и за благотворителната му дейност. Според „Индипендънт“ и „Ивнинг стандард“, той събрал над 100 млн. долара за фондации, които имат за цел опазване на дивата природа и осигуряването на храна за социално слаби хора.

Пълното название на титлата му е „Барон Лебедев на Хамптън в лондонската община Ричмънд на Темза и на Сибир в Руската федерация“. Той ще положи клетва в Камарата на лордовете на 17 декември, предаде в. „Таймс“. Авторитетният вестник писа, че първият избор на Лебедев бил да го титуловат като барон „на Москва“, където е роден. За целта обаче трябвало да се иска разрешение от Кремъл, и затова бил „изпратен“ в Сибир, макар и не по традиционния начин.

Лебедев ще стане първият руснак, който ще бъде член на горната камара на британския парламент. Той ще бъде безпартиен пер, тъй като няма да се присъедини към никоя фракция. Новият британски барон е син на бившия агент на КГБ, превърнал се в бизнес магнат Александър Лебедев, който притежава и независимия в. „Новая газета“ в Русия, изтъкна в. „Москоу таймс“. Лебедев-старши бе едно от лицата, разследвани като част от доклада на комисията по разузнаването на британския парламент за предполагаемата намеса на Кремъл в референдума за Брекзит през 2016 г. Докладът заключи, че британските правителствени и разузнавателни агенции не са успели за разследват съобщенията за руската намеса.

Подобни статии