Руски самолет се разби в Камчатка

Отломки от машината Ан-26 бяха открити в морето и на брега

Снимка: АП/БТА Самолетът „Ан-26“ на летище Елизово край Петропавловск-Камчатски през ноември 2020 г.

Руски пътнически самолет „Ан-26“ се разби на полуостров Камчатка, като според предварителни данни нито един от 28-те души на борда не е оцелял, предаде Би Би Си. Самолетът е престанал да установява радиовръзка и е изчезнал от радарите по време на полет от Петропавловск-Камчатски до селището Палана.

Полет №251 излетял от летище Елизово в 12,57 ч. местно време (3,57 ч. българско време). Той трябвало да кацне в Палана в 15,05 ч. (6,05 ч. българско време). Връзката пропаднала десетина минути преди приземяването. Това станало непосредствено преди маневрата за захождане за кацане в район от 9 км от Палана, съобщи авиокомпанията "Камчатское авиационное предприятие", чийто е самолетът. От фирмата твърдят, че произведената през 1982 г. машина е била в изправно състояние. Лицензът й бил валиден до края на август т.г. Руската държавна агенция Росавиация съобщи, че метеорологичните условия по време на кацането са били неблагоприятни. Регионалното управление на министерството на извънредните ситуации организира аварийно-спасителна операция. Към мястото на катастрофата бе изпратен екип с хеликоптер, но издирвателните действия бяха спрени поради настъпването на нощта.

На борда на разбилия се „Ан-26“ е имало 28 души: шестима членове на екипажа и 22-ма пасажери, вкл. две деца. Със самолета летели основно местни жители, в това число и кметицата на Палана Олга Мохирева. Един от пътниците – Иван Сивак, публикувал в Инстаграм снимка, направена на борда на машината непосредствено преди излитането. В коментарите към фотографията потребителите на платформата заявяват, че се молят за пасажерите.

Никой от 28-те души на борда не е оцелял, съобщиха за „Интерфакс“ от санитарната авиация на региона. „По предварителни данни загинали са всички пасажери и екипажът. Общо – 28 души“, заяви източник пред агенцията.

Останки от изчезналия самолет бяха намерени близо до Палана и в морето. Отломки от „Ан-26“ бяха открити на 3,8 км от селището, съобщиха от министерството на извънредните ситуации. От своя страна пресслужбата на Тихоокеанския флот (ТОФ) съобщи, че военен самолет на ТОФ е намерил една част от фюзелажа на машината на склона на вулкана Пятибратка, а друга в морето, на четири километра от брега.

„Преди падането си самолетът се е ударил в хълм, което е довело до разрушаването му", съобщи източник от спасителните служби. По думите му при катастрофата няма оцелели. Мястото на падането е било определено въз основа на момента, в който е прекъснала радиовръзката.

Същевременно край бреговете на Камчатка е бил регистриран много слаб радиосигнал. Предполага се, че това е радиомаякът на черните кутии на изчезналия „Ан-26“, който се включва, когато машината се разруши.

Губернаторът на Камчатския край Владимир Солодов заяви, че вероятно самолетът се е разбил при второто захождане за кацане. Той обеща финансова помощ на семействата на хората, които са се намирали на борда.

След изчезването на „Ан-26“ от радарите следствената комисия заведе наказателно дело по параграфа за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт. Камчатската транспортна прокуратура извършва проверка. Следствието разглежда три версии за катастрофата: неблагоприятни атмосферни условия, техническа неизправност на самолета и пилотска грешка.

В миналото край Палана са станали и други авиокатастрофи, и то на същото място, изтъкна „Медуза“. През 2012 г. в района на вулкана Пятибратка се разби „Ан-28“, който изпълняваше същия полет №251. Самолетът бе намерен върху склона на вулкана. В резултат на катастрофата загинаха десет души, а други четирима получиха тежки травми. Тогава разследването установи, че трагедията е станала по вина на пилотите – те били пияни.

Подобни статии