Руски шпионин откраднал ваксината на „Астра Зенека"

„Спутник V“ дословно копира разработката на британско-шведската компания

Руски агент е откраднал формулата за ваксината „Астра Зенека“ срещу Ковид-19 и тя била използвана като основа за разработването на най-популярната и масово разпространена руска ваксина срещу коронавирус - „Спутник V“, писаха медиите на Острова, като се позоваха на официални източници.

Службите за сигурност на Обединеното кралство вече разполагат с „доказателство“, че агент е откраднал проекта лично от фармацевтичната компания заедно с други важни данни.

Атаки

Според агенти на британското контраразузнаване MI5 руски хакери са предприели многократни опити за извършване на кибератаки срещу Оксфордския университет, започвайки от март 2020 г. - около месец след като британските учени обявиха, че са започнали разработването на ваксина, пише „Дейли Мейл“.

Те обвиняват Кремъл, че използвал шпионин, инфилтриран добре във Великобритания, за да открадне дизайна на ваксината на „Астра Зенека“. Това пък дава възможност на руския президент Владимир Путин да създаде своята подозрително подобна „Спутник V“ и така да спечели своеобразната надпревара за производство на първата ефективна ваксина срещу коронавирус в света.

Опровержение

Кремъл логично отхвърля като „дълбоко ненаучни“ твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксина срещу Ковид-19 на „Астра Зенека“ и на Оксфордския университет, за да създаде своя собствена ваксина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пряко атакува британското издание „Сън“, което първо публикува твърденията, определяйки го като „много популярен, но дълбоко ненаучен вестник“, който трябва да се третира точно като такъв. Той също така обясни, че „Астра Зенека“ използва аденовирус на шимпанзета като метод за доставка на нужните антитела, докато руският институт „Гамалея“ използва човешки, за да създаде ваксината „Спутник V“, пише БНР.

Началото

През април миналата година от Оксфорд и „Астра Зенека” обявиха, че започват първите изпитания върху хора, като още следващия месец Москва прогърмя, че са измислили своя собствена ваксина и до август Владимир Путин направи телевизионно обръщение към руския народ, в което заяви, че страната е спечелила световната надпревара за създаване на първата ваксина срещу Ковид-19.

По-късно се оказа, че „Спутник V“ работи по абсолютно същия начин като британския й аналог. И двете са аденовирусни ваксини, което означава, че се използват други вируси, за да се научи имунната система на организма как да се бори с коронавируса.

Още миналата година Русия беше обвинена в поредица от хакерски атака срещу цели, свързани с пандемията, във Великобритания, САЩ и Канада. Тогава обаче липсваха доказателства, за да бъдат доказани подобни твърдения. Агентите на МИ5 твърдят, че сега доказателствата са налице и са предоставени на британското правителство.

Министърът по сигурността Джеймс Брокъншър заяви, че е „повече от 95% сигурен“, че руските разузнавателни агенции са отговорни за атаките срещу фармацевтични компании и изследователски групи и че почти сигурно те са достигнали до информация, помогнала за разработването на руската ваксина.

Реакции

„Мисля, че руското правителство е толкова лицемерно, че твърди, че подкрепя отговорното поведение в киберпространството, докато тайно извършва кибератаки като тази и други", каза той. Депутатът консерватор Боб Сили, който е специалист по руските въпроси, пък предупреди: „Трябва да се заемем сериозно с руския и китайския шпионаж“. „Независимо дали крадат дизайна на „Астра Зенека“ или ни изнудват чрез енергия, трябва да станем бдителни към тях“, призова той пред "Сън". „Знаем, че Великобритания има най-добрите учени и изследователски съоръжения, но Русия вероятно има най-добрите шпиони“, добави друг консерватор Андрю Бриджън.

Новината идва след доклад през 2020 г., който заключава, че Русия „представлява непосредствена и спешна заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство“. Москва се е опитала да повлияе на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., заявиха членовете на Комитета за изборно разузнаване (ISC).

Подобни статии