Ръководителят на ваксинационната кампания в Румъния определи като "успех" факта, че в страната вече има 6 милиона ваксинирани

Ръководителят на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица съобщи днес, че в страната вече има над 6 милиона ваксинирани срещу КОВИД-19 лица и че това е "голям успех" за страната, предаде Аджерпрес.

Той подчерта, че ваксинацията с пълната схема намалява поне 20 пъти риска от смърт и отбеляза, че в момента "ваксинацията е най-доброто лечение" срещу вируса.

"Мога да ви кажа, гледайки данните за ваксинацията в Румъния, че фактът, че днес има над 6 милиона души, ваксинирани с поне една доза в Румъния, е успех от гледна точка на ситуацията в Румъния", посочи Георгица.

"Бихме искали да постигнем в първата част на следващата година ваксинационно покритие от 70 процента", добави той.

Румъния регистрира днес 17 158 нови случая на коронавирусна инфекция и 423 смъртни случая, след като вчера страната съобщи за рекордните 18 863 новозаразени и 574 жертви. В момента всички 1668 легла в интензивните отделения за заети, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Телевизия Диджи24 отбелязва, че вчера в Румъния са починали толкова болни от КОВИД-19, колкото във всички останали страни от Източна Европа, взети заедно.

По-късно днес ще се състои заседание с участието на правителствени представители и здравни експерти, свикано от президента Клайс Йоханис, за намиране на решения на здравната криза. В заседанието ще участват временният премиер Флорин Къцу, здравният министър Чеке Атила, вътрешният министър Лучиан Боде, ръководителят на департамента за извънредни ситуации Раед Арафат и други.

Същевременно на фона на нарастване на интереса към ваксинацията се възобновяват т.нар. "ваксинационни маратони".

Букурещкият районен кмет Клотилд Арманд съобщи, че 72-часов ваксинационен маратон ще се състои през този уикенд - от 23 до 25 октомври - в изложбения комплекс Ромекспо в Букурещ. Всички желаещи ще могат да се ваксинират по всяко време на денонощието и без предварително записване с ваксините на Джонсън и Джонсън, Пфайзер и Модерна, като ще могат да получат първа, втора или трета доза.

Подобни статии

 • КОВИД на Балканите - седмична справка

  КОВИД на Балканите - седмична справка

  Балканските държави, където поредната вълна от ковид пандемията все още бушува, ваксинационното покритие остава сравнително ниско, а заплахата от новия вариант Омикрон все повече приближава, прилагат различни мерки да противодействат на влошаването на епидемиологичната обстановка. Някои страни, сред които Гърция и Турция, въведоха ограничения, за да предотвратят разпространението на новия вариант, като забраниха или ограничиха полетите от южноафрикански държави. Следва справка на БТА за новостите през седмицата на Балканския полуостров, свързани с пандемията:

  68
 • Албанският премиер Еди Рама скръцна със зъби на чиновниците: Ваксинирайте се!

  Албанският премиер Еди Рама скръцна със зъби на чиновниците: Ваксинирайте се!

  Албанският премиер Еди Рама си постави трета доза ваксина против КОВИД-19 и призова всички служители в държавната администрация да се ваксинират, защото "ще дойде денят, когато няма да ходят на работа", предаде агенция МИА.

  95