Ръст на посещенията на нашенци в Япония с 36 на сто през 2019 г.

Посещенията на български граждани в Япония през изминалата година бележат ръст в размер на 36,3 на сто. 11 000 пък са японските туристи, които са били на посещение в България през 2019 г. Това стана ясно по време на работна среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Нарахира Хироши, съобщиха от ведомството.

По думите ѝ по-голямата част от посещенията на японци у нас е с цел почивка, ваканция или бизнес. Предпочитанията на туристите са свързани и с културно-историческия туризъм и по-малко посещавани дестинации, традиционни визити за класически концерти и опера, за Празника на розата в Казанлък и Розовата долина. Заради настъпилата пандемия посещенията им обаче отбелязват спад от над 80%.
Вицепремиерът подчерта, че се работи за насърчаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма, въпреки COVID-19. 

"За това ще допринесе и подписването на Меморандум между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция през настоящата година", поясни тя.

Хироши потвърди, че е от изключително значение България и Япония да поддържат доброто сътрудничество помежду си и да се развива обменът в областта на туризма. Според него  България има какво да покаже на японските граждани - природа, история, минерални води и вкусни ястия. По време на срещата бе обсъдена и възможността България да вземе участие в международно изложение в Япония през 2025 година.

Подобни статии