С 10 млн. лв. ще бъдат подпомогнати 197 лечебни заведения заради повишените разходи за лечение с кислород

Сто деветдесет и седем лечебни заведения ще бъдат подпомогнати с общо 10 млн. лв. заради повишените им разходи за кислородолечение, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Финансовият ресурс е разпределен по справедлив начин - на базата на отчетените пред НЗОК случаи на пациенти с диагноза COVID-19 за септември, октомври и ноември 2021 г. Изготвят се договорите за субсидиране на лечебните заведения, а веднага след подписването им средствата ще бъдат предоставени на болниците, пхосочват от МЗ.
Парите са осигурени с постановление на Министерския съвет от 11 ноември 2021 година.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  91
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  93
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128