С черно-белия филм „Страх“ Ивайло Христов влиза в борбата за Оскар

Светлана Янчева със „Златна роза“ за ролята си на безработна учителка, влюбена в бежанец

Светлана Янчева с Майкъл Флеминг

Черно-белият филм “Страх” на режисьора Ивайло Христов е българският претендент за наградата "Оскар" в категория "международен филм". Решението именно този филм да бъде изпратен до Американската киноакадемия бе взето от специално сформираната комисия в НФЦ, която е посветена на Оскарите.

Начело на панела, оценявал предложенията, застава проф. Божидар Манов. В мотивацията на решението си комисията изброява наградите на "Страх". Филмът взе голямата награда на 38-ото издание на фестивала "Златна роза". От форума с приз за най-добра актриса си тръгна и Светлана Янчева.

Историята проследява нажежаващия се конфликт между безработна учителка и нейните съселяни, които категорично се противопоставят на връзката й със случайно пристигнал у нас чернокож бежанец. По думите на Ивайло Христов, който е и автор на сценария, идеята го е осенила още преди няколко години, докато прекарвал лятото в селище на Черноморието близо до границата с Турция. „Един следобед неочаквано се натъкнах на ван с отворени врати, пълен с навлечени мъже, жени и деца при температура навън 40 градуса. Дрехите бяха залепнали за телата им, а по лицата им течеше пот. Никога няма да забравя очите им - споделя пред FNE режисьорът и добавя: - Но тъй като филмът е за една жена, която изминава дълъг път към любовта при почти невъзможни обстоятелства, предпочитам да определя жанра като абсурдна комедия“.

В главната роля е актрисата Светлана Янчева. Неин партньор е композиторът Майкъл Флеминг, който живее в България. В актьорския състав са още Иван Савов, познат от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ и „Бащата“, Красимир Доков („Разследване“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Откраднат живот“), Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др. Няколко непрофесионални актьори, включително петима автентични бежанци от Афганистан, допринасят с оригиналното си присъствие за въздействието на актьорския ансамбъл. „Страх“ е сниман в продължение на четири седмици и половина през зимата на 2019-а във Варвара, Синеморец и Резово на Южното Черноморие. Оператор е виртуозът Емил Христов, който бе зад камерата и в предишния филм на Ивайло Христов „Каръци“. Той разкрива пред изданието, че филмът е черно-бял по настояване на режисьора.

Подобни статии