С Леля Катя се готви по-вкусно

Първо става звезда в Португалия, а после и по света

Катя Гоармон, известна на публиката като леля Кати, издава тайните на кухнята по 24kitchen. Преди да стане международна знаменитост на тв кулинарията, Катя Гоармон е позната на португалската публика от участието си в кулинарното състезание „Мастършеф Португалия“. Оттогава леля Катя продължава да печели симпатиите на зрителите с непринудеността и спокойствието си.

Като водеща на предаването „Тайните на леля Кати“ тя говори за начините за приготвяне на всяка рецепта, като я свързва с лични спомени. Катя издаде и книга, в която героите са трима – тя, къщата й и храната. Освен във фермата си и в кухнята си леля Кати може да бъде открита и на различни кулинарни събития.

Ето някои от нейните интригуващи рецепти, още на 24kitchen.bg.

Хлебчета с чоризо

Продукти:

500 г брашно

400 мл вода

14 г суха мая

1 щипка сол

2 наденици чоризо

 

Приготвяне:

Поръсете маята в чаша с леко топла вода и разбъркайте. Оставете настрани за 5 минути. В кухненски робот или в купа смесете брашното, солта, разтворената мая и останалата вода до получаването на тесто, то ще е леко по-лепкаво. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с кърпа за 1 час и 30 минути, докато удвои обема си. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете, като го прегъвате на две. Разтеглете тестото с ръце в правоъгълна форма. Нарежете надениците чоризо на съвсем малки парченца. Разпръснете ги върху тестото и го навийте на дълго руло. Разрежете хляба на 6 равни части. Поомесете всяко парче тесто с ръце, за да оформите хлебче. Поръсете хлебчетата обилно с брашно. Печете хлебчетата в силно загрята фурна (на дърва или електрическа) около 20 минути, до златисто.

Портокалови тарталети

Продукти:

1 портокал

100 г захар

3 яйца

2 с.л. брашно

масло за намазване

 

Приготвяне:

Измийте и подсушете портокала. Нарежете го на кръгчета и ги сложете в тенджера заедно със захарта. Варете в продължение на 20 минути. Пресипете портокалите в блендер. Добавете яйцата, 2 с.л. брашно и фино смлените бадеми. Разбийте до хомогенност. Намаслете дъното и стените на форми за тарталети. Поръсете дъното и стените на всяка форма с брашно, като изтръскате излишното. Потопете формата в купа със студена вода и веднага извадете. Поръсете отново с брашно. Повторете тази последователност 8 пъти. Този процес ще оформи тънък слой тесто, което при печене ще стане хрупкаво. Поставете четирите форми с оформен блат в тава, постлана с хартия за печене. Разпределете пълнежа във формите и го изравнете. Печете тарталетите в предварително загрята фурна на 160 градуса около 30 минути. Намажете още топлите тарталети с малко сладко от кайсии за блясък.

 

Свинско с люто картофено пюре

Продукти:

1 кг свинско месо

15 скилидки чесън

2 ч.ч. червено вино

800 г картофи

60 г масло

3 дафинови листа

сол и черен пипер

зехтин

1 ч.л. уасаби на прах (б.р. - ако нямате, сложете ситно смлян лют червен пипер, макар вкусът да става друг)

2 гвоздейчета карамфил

8 стръка мащерка

2 с.л. свинска мас

 

Приготвяне:

Почистете месото от тлъстини и го нарежете на малки парченца. Поставете месото в дълбока тавичка и го поръсете с дафиновите листа, 5 нарязани на тънки филийки скилидки чесън, сол, черен пипер и вино. Оставете месото да се маринова в хладилник за 3-4 часа. В тенджера сипете 2 с.л. зехтин и 2 с.л. свинска мас. Запържете 5 нарязани скилидки чесън. Добавете парченцата месо и го запечатайте от двете страни. След това подредете върху месото стръкчетата мащерка и гвоздейчетата карамфил. Залейте с маринатата и поставете капака. Гответе в продължение на 50 минути. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги в подсолена вода до омекване. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре. Добавете маслото и намачкайте отново. Разтворете уасабито на прах в 1 с.л. студена вода и добавете сместа към картофеното пюре. Накрая добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре. Овкусете със сол. Поставете голям ринг по средата на чиния и в него изсипете картофеното пюре. Загладете го. Отстрани изсипете задушеното свинско. Отстранете ринга и поднесете.

Пакетчета с наденица и сирене

Продукти:

4 листа тесто фило (много тънко маслено тесто)

4 с.л. меко сирене

1/2 чоризо

2 ч.л. мед

зехтин

 

Приготвяне:

Нарежете наденицата на много малки кубчета. Запържете ги в добре загрят тиган. Поръсете с мед и разбъркайте. Запържете до хрупкавост. Използвайте тесто фило, изрязано на кръгове. Намажете всеки кръг с малко зехтин. По средата сложете малко сирене, върху него запечена наденица. Завийте като бохча и обърнете наобратно, за да се разтвори формата. Подредете бохчите в тава, постлана с хартия за печене (със завитата страна нагоре), и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса, като в момента на поставянето намалите на 180 градуса 15 минути. Пригответе салата от градинска салата и разрязани на половинки чери доматчета без дресинг. Поднесете топлите пакетчета с наденица и сирене, гарнирани със свежа салата.

Грах с поширани яйца в листа зелена салата

Продукти:

600 г замразен грах

4 яйца

100 г бекон

1 глава лук

2 скилидки чесън

3 с.л. бяло вино

1 зелена салата

1 домат

зехтин

сол

 

Приготвяне:

Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 5-6 с.л. зехтин. Нарежете бекона на дребни кубчета и го запържете заедно с лука и чесъна. Намалете силата на огъня и добавете нарязания на ситно домат. Разбъркайте. Добавете граха и полейте с бяло вино. Захлупете и гответе до готовност. Накрая овкусете със сол. Отделете листата зелена салата, измийте ги и ги подсушете. Бланширайте ги едно по едно в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути, да омекнат. Веднага прехвърлете листото в купа със студена вода за секунда и го отцедете върху парче кухненска хартия. Нарежете чоризото на тънки кръгчета и го запържете от двете страни в добре загрят тиган. Загрейте вода в тенджерка. Щом заври, намалете огъня, не трябва да има балончета по повърхността й. Сипете няколко капки оцет във водата. В купичка чукнете 1 яйце, завъртете водата силно и пуснете яйцето. Извадете внимателно пошираното яйце с помощта на решетеста лъжица. Намажете със зехтин отвътре 4 малки купички. Постелете по 2 листа във всяка, като оставите краищата да висят навън. Поставете по едно поширано яйце на дъното на всяка купичка, като го обърнете наобратно, с жълтъка надолу. Разпределете задушения грах с бекон в купичките и покрийте с листата зелена салата. Обърнете всяка купичка в отделна чиния. Гарнирайте с няколко кръгчета запържено чоризо и поднесете.

Пълнени печени ябълки с крамбъл

Продукти:

4 ябълки

2 с.л. кафява захар демерара

2 см корен джинджифил

1/2 ч.л. канела

60 г брашно

60 г кафява захар демерара

60 г меко масло

 

Приготвяне:

Измийте и подсушете ябълките. Отрежете 2 см от горната част на всяка ябълка за капаче. С помощта на специален уред отстранете първо семките на ябълките. След това извадете вътрешността им. Загрейте фурната на 220 градуса. Вътрешността на ябълките нарежете на ситно и сложете в купа. Поръсете с лимонов сок, за да не почернее. Добавете захар и канела и разбъркайте внимателно. Настържете фино обеления корен джинджифил и разбъркайте отново. Напълнете ябълките със сместа. За тестото смесете брашното, захарта и маслото в кухненски робот или на ръка до образуването на трохи. Разпределете маслените трохи върху ябълките. Подредете пълнените ябълки в дълбока тавичка и печете на 180 градуса 40 минути. Поднесете леко изстиналите печени ябълки поръсени с малко мед.

Брускети с пъдпъдъци

Продукти:

8 пъдпъдъка

10 скилидки чесън

5 дафинови листа

500 мл червено вино

сол

зехтин

6 глави лук шалот

8 квадратчета хляб (6 х 6 см)

1/2 връзка магданоз

 

Приготвяне:

Обезкостените пъдпъдъчи гърди и бутчета подредете в дълбока тавичка. Поръсете с 5 нарязани на тънки филийки скилидки чесън, 3 дафинови листа, сол, черен пипер и вино. Оставете месото да се маринова в хладилник за 3-4 часа. Покрийте дъното на тенджера със зехтин. Запържете леко 2 дафинови листа и нарязани на филийки 4 скилидки чесън. Подредете маринованото месо и го запечатайте от двете страни. След това покрийте с течността от маринатата и захлупете тенджерата. Гответе до готовност на месото и до редуциране на соса. Овкусете със сол. Щом дръпнете съда от котлона, добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте. От вътрешната част на филии ръчен хляб оформете квадратчета. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запечете хлебчетата от двете страни до златисто. Подредете квадратчетата хляб върху поднос. Върху всяко парче хляб поставете парченца месо и полейте съвсем малко от соса.

 

Подобни статии