С новия закон: Стимулират частната инвестиция в БГ киното

НФЦ отблокира финансирането на новите продукции след приемането на нов правилник и служители

Българските филми да получават повече частно финансиране, което да облекчи държавата от функцията й на „основен инвеститор“ в киното ни – това е едно от очакваните последствия, след като бъде даден ход на промените в Закона за филмовата индустрия.

В причина за дългосрочните прогнози се превръща механизмът за възстановяване на средства, който бе въведен в новите национални регулации.

Въпреки че в средите той се свързва често с привличане на чуждестранни инвестиции в киноиндустрията ни, от него ще могат да се възползват и българските продукции. Това означава, че родните филмови дейци ще могат да връщат до 25 на сто от допустимите разходи, които са направили за заснемането на творбата си. Този процент не важи за държавните пари, спечелени чрез сесиите на Националния филмов център. Ако продуцентът използва и частно финансиране на проекта си обаче, той ще може да кандидатства и по двете схеми за подпомагане. А 25% той ще получи обратно само за личните или уговорените с частни компании средства. Таванът на бюджета, за който може да се иска възстановяване, е 2 млн. лв., който при сполучливо стартиране на механизма може да бъде увеличен. 

Кандидатстването ще се случва на два етапа

Първият е на сценарно ниво, като проектът ще трябва да премине през тест за културни критерии. Това означава, че ще бъде правена оценка дали филмът не включва порнография, дискриминация, обиди, дискредитиране на държавата ни и т.н. Преминаването с положителен знак от тази проверка дава зелена светлина на продуцентите да подадат отново документи, които този път обаче са свързани с финансовата част на заглавието.

За да може това да се случи обаче, ЗФИ трябва окончателно да заработи. 

Правилникът за прилагане на закона бе приет преди седмица 

В началото на септември пък се очаква да бъдат направени съответните регистрационни номера на схемите за държавна помощ, които се случват след уведомяване на Европейската комисия.

До реалното отблокиране на текстовете, които включват и финансирането на българско кино от сесиите на НФЦ, обаче ще е необходимо още време. То се налага заради другите предпоставки, които следва да бъдат изпълнени, за да влезе в ход ЗФИ. Най-дълго време вероятно ще отнеме назначаването на предвидените нови служители във филмовия център, както и приемането на измененията в Устройствения правилник на изпълнителната агенция, за които все още не е започнало обществено обсъждане. Очаква се и актуализация на бюджета на НФЦ.

Подобни статии