С уникална хибридна операция в Пирогов спасиха мъж, глътнал дървено яйце

Снимка: Пирогов Благодарение на хибридната операция пациентът е спасен.

Лекари от „Пирогов“ спасиха 33-годишен мъж, глътнал дървено яйце. То е било с диаметър 3 сантиметра, съобщиха от Спешния център. След 4-часова уникална операция пациентът от дома за медико-социални грижи в Белоградчик е вън от опасност. „Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко”, каза началникът на отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Благодарение на хибридната хирургическа намеса сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода. Борис е транспортиран в Спешния център малко след полунощ във вторник. Рентгенът показал, че трахеята е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитват да отстранят застрашаващия живота му предмет. 
Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата. След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце. 

Директорът на дома за медико-социални грижи Людмил Антов разказва, че сутринта във вторник по график Борис, който е с умствена изостаналост и редица психични и други тежки съпътстващи заболявания, е бил заведен по график за провеждане на терапия в дневния център в градчето. Започва да повръща и са извикани медицински лица да помогнат, разказа управителят на центъра Ивелина Стефанова. Състоянието му се влошава и е повикана спешна медицинска помощ, която го закарва във видинската болница. Там се установява, че е глътнал твърдо тяло. В 18,30 ч. мъжът заедно с придружаващ лекар от МБАЛ „Св. Петка” във Видин, болногледач и директора на дома със специализиран медицински транспорт го транспортират в “Пирогов”, разказа Людмил Антов, който е и негов настойник според закона. Той обясни, че Борис е пациент от раждането си на различни социални заведения, не говори, но разбира всичко, често буйства и няколко пъти се е лекувал за определени периоди от време в специализирани клиники. Има склонност да гълта различни предмети. Преди две години е бил приет отново в “Пирогов”, и то от същия екип лекари, защото е бил глътнал камък, и е спасен. От зневния център специалистите твърдят, че не са забелязали кога Борис е успял да вземе кръглото дървено топче с диаметър 3 см и да го глътне. Подобни дървени топчета те използват по време на сеансите по трудотерапия.

Подобни статии