С увеличен бюджет за почистване за 2022 г.: Мият София 7 пъти годишно

По седем пъти годишно ще бъдат мити повечето улици в София през 2022 г. Това стана ясно при представянето на план-сметката за почистването на града за догодина, която кметството ще предложи за гласуване на общинските съветници.

„Миенето ще бъде увеличено на седем от пет пъти за вътрешнокварталните улици и улиците от обществена значимост. От пет на шест пъти пък ще бъде увеличен годишният брой на измиванията за улиците и булевардите, които са трасета на обществения транспорт“, информира зам.-кметът по екологията на столицата Десислава Билева. Отделно 302 545 дка улици ще бъдат измити с автоцистерна с дюзи под налягане 24 пъти годишно.

Според план-сметката София ще изхарчи 237,69 млн. лв. за поддържане на чистотата в града, миене и метене на улици, поддържане на зелените площи, транспортиране и преработване на отпадъци. Това е със 17,3 млн. лв. повече спрямо настоящата година. 194 млн. лв. се предвижда да бъдат събрани догодина от такса смет, а 43 млн. лв. - от погасяване на стари задължения. „За поредна година не променяме размера на такса смет и през 2022 г. тя остава 1,6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса“, обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той припомни и че на 30 ноември изтича срокът, в който фирмите могат да заявят, че искат да плащат на база количество генериран отпадък или чрез пряко договаряне.

Двамата зам.-кметове се похвалиха и че догодина ще започне изграждането на електрическа фотоволтаична система при завода за обработка на отпадъци. Това ще доведе до намаляване на разходите на завода за ток, които сега са масивно перо в бюджета му. Започна анализ и на броя и разположението на контейнерите за разделно събиране на отпадъците с цел те да се ползват от все повече столичани.

Подобни статии