САЩ обмислят санкции срещу Беларус

Майк Помпео призова Минск да спре насилието срещу собствения си народ

САЩ, заедно със съюзниците си, обмислят въвеждане на допълнителни целенасочени санкции срещу Беларус, посочва в изявление държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Минск трябва "да спре насилието срещу собствения си народ, да освободи всички несправедливо задържани, включително гражданина на САЩ Виталий Шкляров, и да започне конструктивен диалог с истински представители на беларуското общество", каза Помпео.

Американското външно министерство е загрижено заради "доклади за отвличане" и "опити за насилствено експулсиране в чужбина, в Украйна" на член на Президиума на Координационния съвет на опозицията на Беларус Мария Колесникова и членовете на съвета Антон Родненков и Иван Кравцов.

"Припомняме на беларуските власти тяхната отговорност за осигуряване на безопасността на Колесникова и всички несправедливо задържани", се казва в изявлението.

На този фон президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че не изключва организиране на предсрочни президентски избори, но все още е много рано да се обяви дата.

В интервю за руски обществени медии Лукашенко обяви: "Склонен съм да проведа предсрочни президентски избори. Не изключвам това". "Казвам това за първи път", подчерта дългогодишният лидер на Беларус.

Държавният глава обаче отбеляза, че е твърде рано да се ангажира с точна дата на предсрочния вот и добави, че предсрочни избори трябва да се проведат след конституционните реформи, които предложи.

Същевременно водещият беларуски опозиционер Светлана Тихановска призова да не се вярва на пропаганда и благодари на тези, които подкрепят гражданите на Беларус в "борбата за свобода". Днес стана ясно, че още един опозиционер е задържан в Беларус.

Опозицията създаде Координационен съвет за гарантиране на мирен преход на властта, след като опозиционният кандидат Светлана Тихановска отхвърли обявената от президента Александър Лукашенко победа на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели шести мандат.

Подобни статии