САЩ официално одобри бустерна доза за милиони възрастни и уязвими американци

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията вчера одобриха поставянето на бустерни дози ваксини на милиони по-възрастни или уязвими граждани, давайки началото на значим нов етап в имунизационната кампания срещу КОВИД-19 в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Директорката на ЦКПЗ д-р Рошел Уаленски подписа поредица от препоръки на екип от съветници.
Допълнителната трета доза ще бъде поставяна най-рано 6 месеца след втората им инжекция с препарата на "Пфайзер/Бионтех".
Съветниците бяха на мнение, че бустерните дози трябва да се предлагат на хора над 65-годишна възраст и на по-възрастни, в домове за стари хора, както и на хора между 50 и 64 години, страдащи от рискови хронични заболявания.
Уаленски обаче реши да възстанови препоръка, отхвърлена от консултативния екип. Вчера съветниците се обявиха срещу бустерна доза за хора на възраст 18-64 години, медицински работници или работещи на други места, където са изложени на повишен риск.
Уаленски върна тази препоръка като посочи, че такъв ход е в съответствие с взетото по-рано тази седмица решение на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за бустерните дози. Категорията, която Уаленски включи в препоръките, се отнася за хора, живеещи в институции с повишен риск от зараза, като затвори или приюти за бездомници, както и за медицински работници.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Обстановката с разпространението на КОВИД-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък, обобщи в седмичната си справка БТА. Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи.

  81
 • 3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3 440 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 1 753 от които са установени с PCR, а 1 687 - с бързи антигенни тестове. 85,67 % от новите случаи, установени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал - COVID-19. Общият брой на направените за последното денонощие тестове е 24 730. От тях 7 996 са PCR, а 16 734 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  78