САЩ отсече, че Русия не може да спре Украйна за НАТО

Нито една трета страна няма вето върху стремежите на Украйна да се присъедини към НАТО. Това настоя министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на пресконференция при посещение в Киев, попитан за възраженията на Русия срещу влизането на Украйна в западния военен алианс, предаде Ройтерс.

Остин подчерта: "Нито една трета страна няма вето върху решенията за членство в НАТО. Украйна, както чухте да казвам по-рано, има право да решава собствената си бъдеща външна политика и ние очакваме, че те ще могат да правят това без каквато и да е външна намеса." Остин изтъкна още, че Русия е започнала конфликта в Източна Украйна и е спънка за мирното му разрешаване.

Американският министър на отбраната Лойд Остин започна обиколката си в държави от Черноморския район, за да укрепи съюзите със страните, подложени на "натиск от Русия", и да засвидетелства признателността на САЩ за участието им в продължилата 20 години война в Афганистан, предаде АФП.

Остин ще посети Грузия, Румъния и Украйна, след което ще се присъедини към колегите си от НАТО за срещата им на 21 и 22 октомври в Брюксел.

В Грузия главна цел е продължаването на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, предвид приключващата тази година тригодишна програма за обучение, осигурено от американската армия.

Грузия се надява посещението на Остин да допринесе за придвижване на въпроса за нейното пълноправно членство в НАТО.

Това ще е "поредно ясно послание от САЩ в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Грузия, на нейното стабилно и демократично развитие и на евроатлантическите й цели", заяви по-рано грузинският външен министър Давид Залкалиани.

"Очакваме тези срещи да бъдат фокусирани върху задълбочаването на сътрудничеството ни, върху въпросите на регионалната сигурност и процеса на интеграция на Грузия в НАТО", допълни той.

В Украйна шефът на Пентагона ще разговаря с президента Володимир Зеленски и с колегата си Андрий Таран, които в началото на септември пътуваха до Вашингтон, за да поискат подкрепата на президента Джо Байдън за присъединяване на страната им към Алианса.

В Румъния, последна спирка в обиколката му, Остин ще се срещне с президента Клаус Йоханис и министъра на отбраната Николае Чука в обстановка на нова политическа криза в страната.

Остин ще завърши работната седмица със срещата с колегите си от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

Подобни статии