САЩ решава за ваксината на "Джонсън и Джонсън" до дни

Aмериканският експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи заяви в неделя за CNN, че се надява в петък да бъде дадено разрешение под някаква форма за възобновяване употребата на ваксината срещу коронавирус на Johnson&Johnson в страната.

Той обаче направи уточнението, че препаратът може да бъде допуснат за употреба с някакви ограничения - под особено внимание. Все пак, надеждите му са "паузата" да не бъде удължавана повече. 

Фаучи коментира и различните щамове на вируса и защитата на ваксините от тях. Той призна, че пълна защита не може да има, но ваксините предпазват от по-тежко боледуване и последици. Също така отхвърли като несъществено обвинението, че наложените ограничения заплашват свободата на хората и намира парадокс във факта, че борещите се срещу забраните не искат ваксина. Повече ваксинирани означава по-бързо отпадане на мерките, заяви той. 

Запитан за вероятността имунизацията да изисква и трета доза, Фаучи отговори, че това ще стане ясно до есента и зависи от имунитета. Компанията Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech са в процес на проучване колко дълго ще продължи защитният имунитет, предизвикан от ваксините. От откритията им ще стане ясно дали следващи дози са необходими. В четвъртък той изрази надежда това да се случи скоро, но без да дава конкретни срокове.

Подобни статии