Салиери набеден за убиец на Моцарт

Италианецът бил любимият учител на гения. Слухът за враждата между двамата композитори бил увековечен от Пушкин. Съдебен процес реабилитира нарочения за отровител

Снимка: wikipedia Враждата между Антонио Салиери и Волфганг Амадеус Моцарт се е превърнала в легенда.

Наскоро се навършиха 227 г. от смъртта на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Тази ярка личност в човешката история умира едва на 35 години

Наскоро се навършиха 227 г. от смъртта на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт.
Тази ярка личност в човешката история умира едва на 35 години и това няма как да не предизвика съмнения у хората. Не е ясно какво точно убива великия композитор, но през последните дни от живота му съпругата му Констанца го лекува от повръщане, болки, подуване на ръцете и краката. Какво води Моцарт до този мъчителен край, не е ясно, но слуховете, че е бил отровен, съществуват и до днес.
Животът на Моцарт е наистина забележителен и оставя силен отпечатък в световната история. Роденият на 27 януари 1756 г. в Залцбург композитор е доказателство, че някои хора се раждат с талант, след като още на 5-годишна възраст започва сам да композира. Разбира се, природната му дарба не би се проявила, ако не беше намесата на баща му Леополд, който също се занимава с музика. През 1762 г., когато австрийският гений е едва на 6 години, той, сестра му Ана и баща им предприемат пътуване из Европа, а малкият музикант изнася концерти в градове като Париж и Лондон. Успехът им е огромен и Моцарт се сдобива със славата на дете чудо.
Незабравимата кариера на Моцарт се издига в небесата през 1781 г. Тогава той е само на 25 г., но има огромен репертоар зад гърба си, а славата му на гений стига до австрийския император Йозеф II. По настояване на монарха композиторът създава операта „Отвличане от сарая”, чиято премиера през 1782 г. пожънва невиждан успех. Кариерата на композитора във Виена го превръща в легендата, която е днес. 1786 г. се оказва една от най-важните в живота му. Той създава известната си опера „Сватбата на Фигаро”, и то само за 6 седмици.
Всички важни събития в живота на Моцарт се случват във Виена. Там кариерата му достига невероятни върхове, запознава се със съпругата си Констанца и среща композитора Антонио Салиери. Всички тези неща безспорно променят живота на музиканта, но отношенията му със Салиери се превръщат в легенда, а може би довеждат и до трагичната му смърт.
Историята между Моцарт и Салиери е изключително богата. Според едни двамата са били близки приятели, а според други  - смъртни врагове. Прословутата завист на Салиери вдъхновява и наградения с „Оскар” филм „Амадеус”. Дали обаче италианският композитор е мразел Моцарт толкова много, че дори да посегне на живота му, никой не може да каже със сигурност. Според писанията от по-ново време Салиери никога не е успял да преглътне факта, че австриецът има невиждан природен талант. Истината е обаче, че слухът е превърнат в истина от руския поет Александър Пушкин и неговата поема „Моцарт и Салиери”, написана през 1830 г.
Съмнителната смърт на Моцарт предизвиква много слухове и теории. Композиторът се разболява на 22 ноември 1791 г. и само 2 седмици по-късно издъхва. Тъй като след смъртта му не е направена аутопсия, лекарите заявяват, че има поне 118 различни възможни причини за смъртта на музиканта. Защо обаче точно Салиери бива набеден за убиец, никой не може да каже. И тъй като през последните си дни се твърди, че австрийският композитор е имал обтегнати отношения с италианския си колега, хората бързо съчинили историята. Благодарение на тези слухове всички погледи се обърнали към Салиери, който бил набеден, че е отровил Моцарт с арсеник.
Може би най-важното събитие, което затвърдила съмненията на всички, че Салиери е убил Моцарт, дошло 30 години след смъртта на гения. В края на живота си италианският композитор бил тежко болен и приет в лечебно заведение заради тежка деменция. Там той „признал”, че е отровил Моцарт. По-късно обаче заявил, че не е знаел какво говори, и отрекъл да е извършил подобно нещо, но щетите вече били нанесени. Доколко истинска е била враждата между Моцарт и Салиери не е ясно. Според запазени сведения от съпругата на австриеца Констанца двамата са имали доста спорове, които винаги са били на професионална основа и никога не пречели на близкото им приятелство.

Подобни статии