Само първокласници и осмокласници в първия учебен ден

Няма да мерят температурата на учениците на входа, за да няма скупчване на деца

Само учениците от първи и осми клас, които за първи път прекрачват прага на избраното от тях училище, да открият присъствено новата учебна година. Това ще предложат на директорите кметът Йорданка Фандъкова, началникът на образователния инспекторат Ваня Кастрева и синдикалните партньори, стана ясно след проведена вчера среща.

Всяко училище следва да разработи хигиенен план, който да дава основните насоки за работа и обучение в условия на COVID -19. Те ще следват протокола, даден от здравните власти, но ще бъдат съобразени и със спецификата на всяко школо. Ръководителите на столични училища ще решават сами как ще организират протичането на новата учебна година в ситуация на коронавирус. Причината за това е, че всяко школо е с различен брой ученици, входове, режим на обучение, наличие на кабинети, има различен брой класни стаи и други. Столичният кмет препоръча на директорите при разработването на алгоритъма за работа да бъдат включени както учителите, така също и училищните настоятелства. Началникът на образователния инспекторат пък информира, че ръководителите на школата следва да осигурят и банка кадри с резервни учители. Това са студенти и бивши учители, които при необходимост да се включат в образователния процес.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев обяви, че температурата на учениците няма да се мери на входа, за да няма струпване на децата. Вместо това по време на първия учебен час ще се прави преглед на учениците за симптоми. Маските ще се носят в закритите помещения – коридори и тоалетни, но в класните стаи няма да са задължителни, обясни още Вълчев. Дистанцията също ще важи само за местата, където има смесване на ученици от различни класове. Учебният ден пък ще започва с беседа за мерките. Дистанционно ще могат да се учат децата със заболяване или тези, които имат родители или настойници със заболяване.

Подобни статии