Самураи атакуват Дан Колов в Япония

Роднини и приятели профукват състоянието на великия борец

Снимка: Интернет Дан Колов има над 1500 победи на професионалния ринг и само 3 загуби.

На пръсти се броят българите, пред които светът се е прекланял през вековете. Сред първите между тях е легендарният борец Дан Колов от севлиевското село Чадърлий, наречено по-късно Сенник. През 20-те и 30-те години на миналия век за него американската преса единодушно пише, че по популярност единствен конкурент му е бил американският президент.

На 27 декември 1892 година в севлиевското село Чадърлий се ражда Дончо Колев Данев, едно от 8-те деца на Яна и Кольо Даневи. Едва 7-годишен малкия Дончо остава без баща. Той учи само 2 години, после тръгва след стадата като пастир. Едва 12-годишен заминава с един от братята си за Унгария, където се главят за градинари. През 1909 година с група българи се качват на кораб за Америка. Започва като докер на пристанище, миньор в Оклахома, после е общ работник на железопътна линия. В щата Айова строи електроцентрала. Работниците си организират борби, където българинът веднага се набива в очи със своята сила и безкомпромисност. Тук през 1914 г. птиченцето кацва на рамото му и започват неговите колосални спортни успехи на слава и величие.
Дончо е на представление на цирк “Виктория”. Кулминацията е, когато шефът на цирка кани мераклия от публиката да премери сили на арената с нашумелия по това време кечист Джеф Лоуренс-Циклопа. Дончо решително излиза на арената с тромавата си походка и за по-малко от 2 минути
тръшва на земята 160-килограмовия гигант
Веднага го наемат в цирка и в следващите 5 години българинът обикаля Америка надлъж и шир. Мениджърите веднага сключват професионален договор с него и българинът побеждава най-известните кечисти: Збишко Циганевич, Джак Ширей- Човекът светкавица, Джо Стекър и др. По това време кечът е с доста свободни правила - борбите се провеждат на боксов ринг в 3 рунда по 20 минути, разрешени са ударите с юмруци и крака, както и душенето. Стигало се е до смърт на ринга. През 1920 г. той отказва американско гражданство, приема официално само името Дан Колов. На следващата 1921 година е поканен на турнир в Япония – страна, в която бойните изкуства са религия. На финала в Осака пред очите на императора Дан Колов сразява неговия любимец Джики Хиган-Удушвача. Японецът успява да приложи прословутата си хватка за душене с крака. Публиката изпада в екстаз, предвкусвайки края на българина. Дан Колов обаче се напряга максимално и
с голи ръце успява да разкъса хватката
После прилага своя специалитет - хватката „самолет”. Рязко се гмурка между краката на противника, изправя се с него на раменете си и после го тръшва по гръб на земята... туш. Победител е Дан Колов. Тълпата обезумява – нейният непобедим боец е свален от българин. Феновете се хвърлят към въжетата, за да го убият. Вечерта в хотелската стая самурайски нож пробива прозореца и се забива във вратата, на сантиметър от главата на Колов. Той веднага повежда придружаващите го към пристанището и се качват на кораба за Америка.
Дан Колов има над 1500 победи на професионалния ринг и само 3 загуби. Едната от тях е през 1925 г. от гръцкия американец Джим Лондос, който до края бяга от реванш и така Дан Колов не успява да стане световен шампион. През 1936 година на грандиозен турнир в парижката зала Пале де спорт пред 30 хил. зрители Балканския лъв побеждава любимеца на французите, европейския и олимпийски шампион Анди Деглан. Запасват му „Диамантен пояс” и титлата „Европейски шампион”. За целия свят той вече е Кралят на кеча,
наричат го още Балканския лъв и  Кинг Конг
Дан Колов остава недолюбван от американците заради многократния му отказ да смени поданството си: „Не мога да се откажа от България никога. Напуснах я като момче, ако скъсам с родината си, ще бъда нещастен. Чувствам се силен, защото съм българин”, им казва той. На 7 април 1936 година Дан Колов заедно с приятеля си Хари Стоев пристига в България след повече от 30 години изгнание. Хиляди го понасят на ръце от гарата до хотела. После от Севлиево до Сенник върви пеш. Предлагат му файтон, но той отказва: „Пеш излязох като момче, пеш ще се върна”.
Повален от туберкулоза Кралят на кеча умира на 27 март 1940 г. в родното си село. Дъщерята на брат му Янка Балканска си спомня: „До ноември 1939 г. все още беше жизнен и помоли баща ми да му купи черен кон. Но през декември вече лежеше на легло на първия етаж на къщата. Стопи се наполовина, като скелет, а кожата му стана восъчна. На 27 март пожела да го пренесем в неговата стая на втория етаж. Сложиха го да легне на леглото и помоли да извикаме Хари Стоев. Приятелят му пристигна малко преди 7 часа вечерта. Чичо Дончо успя само да стане от леглото, опита се да се ръкува, но изпусна ръката на Хари Стоев и се свлече мъртъв…”
Роднините на Дан Колов твърдят, че френските лекари умишлено го заразяват, за да му отмъстят за развенчаните си шампиони Деглан и Ригуло. Това станало по време на операция в Париж през 1938 година. След схватката с Ал Перейра шампионът ляга на операционната маса с две пукнати ребра. Според него простива на лов в Нова Зеландия и оттогава плюе кръв. За няколко месеца от 105 килограма се смалява на 46.
На смъртния си одър Дан Колов дава на племенника си чек за 2000 долара. Това са последните му пари. От слуховете за къщи, мини, магазини и други имоти в САЩ и Канада няма следи. Влюбвал се е много лесно в красиви жени, като ги обсипвал със скъпи подаръци. Последната му любов в Париж се оказала и фатална. Това е рускинята Соня Ефремова,
която го оглозгва до шушка в Париж
Шампионът се влюбва безпаметно в красивата рускиня, чийто баща е датчанин. По време на последния му престой в Париж заживяват заедно в апартамента му на ул. „Линкълн”. След смъртта му се оказва, че банковите му сметки са източени, а Пепеляшка забягва в неизвестна посока с шефа на парижката банка, в която Дан Колов е държал доста пари. Жилището му се оказва прехвърлено на Соня и продадено.
Още в началото на 30-те години е превел огромна сума долари на големия си брат в Сенник, за да закупи парцел и построи голяма къща за цялата фамилия. Брат му профуква по-голяма част от милионите и построява двуетажна малка къща, която сега е музей. Като експонати там обаче са останали само 1 костюм и 1 хавлия. Диамантеният пояс, сребърният пояс, уникалното седло, инкрустирано със скъпоценни камъни, медали, купи, десетки маркови костюми, обувки и шапки – всичко е изчезнало след смъртта на героя. Мистериозно са източени и милионите му от американските му банкови сметки. И нищо чудно - Дан Колов бил много доверчив и лесно упълномощавал свои приятели и познати.

Подобни статии