Санитарните пропуски стават задължителни в културните обекти и увеселителни заведения във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС Оливие Веран

За да отидат на кино, да разгледат музей или да посетят спортна проява, французите трябва вече да представят документ, че са ваксинирани, или отрицателен тест за КОВИД-19. Междувременно броят на заразените в страната експлозивно расте заради по-заразния вариант Делта, предаде Франс прес.

С 18 000 нови инфектирани за денонощие "имаме увеличено със 150 процента разпространение на вируса на седмична база - такова нещо никога не сме наблюдавали, нито при първоначалния щам на коронавируса, нито при британския, южноафриканския или бразилския му вариант", предупреди вчера здравният министър Оливие Веран.
Правителството говори без колебание за "четвърта вълна", а носенето на маски навън се завръща в редица туристически зони, където епидемията се разпалва отново.
Междувременно днес ще заседава Съветът по отбрана - в деня, когато влиза в сила задължението да се представя антиковиден санитарен пропуск в редица обекти, където се събират най-малко 50 души, включително зали за спектакли, спортни съоръжения, панаири, браншови изложения и др. Преди ограничението бе 1000 души капацитет.
Обявено преди 9 дни едновременно със задължителната ваксинация за медицинския персонал, разширяването на списъка с обекти, изискващи санитарен пропуск, предизвика засилено търсене на ваксини, но и попари надеждите на културните среди, свързани с трудното възстановяване на сектора след месеци затваряне заради пандемията.
В кината, музеите, театрите и сред организаторите на летни увеселения цари страх от по-ниска посещаемост и същевременно надежда, че мярката, въведена засега само за пълнолетни, няма да обезсърчи много зрителите.
С оглед новите забрани Айфеловата кула, един от най-популярните обекти в света, предвижда антигенни тестове за всички посетители без санитарен пропуск (безплатни за французите, платени за чужденците).
От началото на август се разширява и обхватът на местата, където ще се представя санитарен пропуск - добавят се кафета, ресторанти и влакове. Очаква се до края на седмицата текстът да бъде гласуван в парламента.
Лекарите и властите разчитат ваксинацията да намали натиска на "четвъртата вълна" върху болниците в страната. Най-малко една доза ваксина са получили вече 56,6 на сто от населението, а 46,4 процента са имунизирани напълно, сочат официалните данни към вторник.
Франция - страна с над 67-милионно население, е регистрирала официално 111 554 жертви на коронавируса досега.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ученици над 12-годишна възраст вече могат да се ваксинират и с двете разрешени за употреба иРНК ваксини. Проверка на „Телеграф“ показа, че повечето големи болници извършват имунизация на деца. Досега това се случваше единствено с препарата на „Пфайзер“, но вече ще бъде достъпен и този на „Модерна“, след като Европейската агенция по лекарствата позволи промяна в кратката характеристика на продукта.

  71
 • 57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалите 24 часа. 25 от тях са установени с PCR, а 32 - с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 8 650 теста, 2 014 от които - PCR, а 6 636 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  105
 • Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че ваксините срещу КОВИД-19, които достигат до тях, са твърде малко и ще дойдат твърде късно, то в повечето от държавите в региона днешният проблем е как да убедят максимално висок процент от населението си да се ваксинира.

  99