Сардините стават все по-дребни заради промените в околната среда

Сардините стават все по-дребни заради промените в околната среда, съобщиха от Френския изследователски институт за експлоатация на морето след проучване, извършено в Средиземно море, предаде АФП.

Важна брънка в хранителната верига в океаните, сардините са сред най-ловуваните риби в света. Но от средата на първото десетилетие на века размерите им рязко намаляват, като в Средиземно море спадът е от 15 сантиметра средна дължина до 11 сантиметра средно. Изследването установило, че причина за това не са нито риболовът, нито морски хищници или вирус, а промените в храненето на този вид.

"Сателитните снимки ясно показват спад в количествата микроводорасли в първото десетилетие на века", каза Жан-Марк Фроментен от изследователския институт. Установено е и намаляване на размера на клетките на фитопланктона.

Според учените това се дължи на регионални промени в околната среда, в резултат на което настъпват промени в хранителните вещества, в циркулацията на атмосферата и на океаните и общо увеличение на температурите с 0,5 градуса по Целзий за тридесет години във връзка с климатичните промени.

Подобни статии