Саркози осъден за корупция

Три години затвор, една ефективно

Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 до 2012 г., бе осъден на 3 години затвор за корупция и търговия с влияние, включително една година ефективно, предаде АФП.

Парижки съд призна Саркози за виновен, че се е опитвал да подкупи съдия. Така той стана вторият осъден бивш френски държавен глава след Жак Ширак през 2011 г.

Присъдата на Саркози означава, че е слабо вероятно той да отиде в затвора, изтъкна телевизия Франс 24. Такова наказание във Франция обикновено се налага при ефективни присъди над 2 г. Съдът съобщи, че Саркози ще може да поиска да излежи присъдата си вкъщи, като носи електронна гривна. Експрезидентът има 10 дена, за да обжалва съдебното решение. Същата присъда бе наложена и на неговите съучастници – адвокатът Тиери Ерзог и съдията Жилбер Азибер.

Саркози и неговият адвокат бяха признати за виновни, че са опитали да подкупят магистрата, за да получат информация за разследване на твърденията, че бившият държавен глава е получил незаконни дарения от наследничката на козметичната империя „Л'Ореал“ Лилиан Бетанкур по време на успешната му президентска кампания през 2007 г. Делото се основава на подслушани разговори между Ерзог и Саркози. Прокурорите обвиниха експрезидента, че е „използвал секретни телефонни линии“, за да прикрие опита си да повлияе на съда. Те установили „със сигурност“, че Азибер предал конфиденциална информация за делото Бетанкур по неофициална линия на своя приятел Ерзог. Един от разговорите показвал, че Саркози обещал да се намеси, за да осигури на магистрата пост в Монако. Азибер, който тогава бил старши съветник във висшия апелативен съд на Франция, така и не получил поста.

Саркози има и редица други правни проблеми, допълва Франс 24. Все още се разследват твърденията, че той е получил милиони евро от либийския диктатор Муамар Кадафи за своята кандидат-президентска кампания през 2007 г. Саркози също така е обвинен, че е надвишил разрешеното от закона финансиране при проваления си опит да бъде преизбран през 2012 г.

Подобни статии