Саудитец с първа победа на Дакар, но Петерханзел увеличава преднината си

Саудитецът Язеед ал-Раджи с "Овърдрайв Тойота" записа първата си етапна победа при автомобилистите в рали "Дакар", което тази година се провежда в пустинята на Саудитска Арабия.

Представителят на домакините триумфира в седмия етап от 453 километра между Ха'ил и Сакаки, като във финалната му част изпревари лидера в генералното класирането Стефан Петерханзел с "Мини". Ал-Раджи спечели етапа с време от 4.21:59 часа. Петерханзел завърши втори на 48 секунди, като успехът му се изплъзна до голяма степен заради счупване на носача, което направи колата му уязвима. Трети финишира испанецът Карлос Сайнс, също с "Мини". Катарецът Насер ал-Атия с "Тойота", който е основният съперник на Петерханзел в генералното класиране, завърши на четвърто място на 2:48 минути зад победителя Ал-Раджи и точно на две минути зад френския пилот на "Мини".

Така разликата в генералното класиране между Петерханзел и Ал-Атия се увеличи до 7:53 минути. Сайнс е трети на 41:06 минути зад французина.

При мотоциклетите убедителен успех в седмия етап постигна американецът Рики Брабец с "Хонда", с което се изкачи от 13-о на осмо място в генералното класиране. Той все още има всички шансове за крайна победа, като изостава с 14:52 минути от лидера и свой съотборник Хосе Флоримо.

Подобни статии