СБА публикува ръководство за защита на колата от кражба

Пълно ръководство как да защитим колата си от автокрадци пуснаха от Съюза на българските автомобилисти.

Според статистиката на МВР по три автомобила попадат в ръцете на крадци всеки ден, пишат от СБА. Ведомството отчита положителна тенденция - тези посегателства намаляват спрямо миналата година. Въпреки това полицията успява да открие отнетите возила в едва 16% от случаите. Интересът на престъпниците е към по-новите и луксозни автомобили, но и към авточасти, особено ако се демонтират бързо. Затова от СБА споделят какви превантивни мерки можете да предприемете, за да не станете жертва на кражба, като максимално затрудните злонамерени действия.

Заблуди

Някои собственици са на мнение, че ако не купят чисто нова и скъпа кола, а заложат на по-евтин и силно разпространен модел, ще минимализират риска от посегателства срещу собствеността им. Логиката, която се следва, е, че когато колата е евтина, то автоджамбазите ще спечелят по-малко, а усилията и шансът да бъдат заловени - големи, колкото за луксозно возило. А от второто, ако успеят с удара - ще спечелят повече. Реалността обаче е различна и сравнително евтини автомобили също биват крадени. От друга страна, скъпите коли, които идват с малко повече вградени защити, също не спират крадците да се пробват.

Паркирането в добре осветена зона е лесен начин да се предотврати кражба на кола. Кражби обаче се случват и посред бял ден, но видими устройства за сигурност също могат да постигнат много - въпреки че няма да направят колата неуязвима, ще отклонят крадците към по-лесна мишена. Усилията на производителите да ограничат риска от посегателства при новите модели чрез все по-интелигентно оборудване и увеличаване на броя на тези превозни средства по-пътищата също има благоприятен ефект. Автомобили, които при определени условия мигновено започват видеозапис на случващото се около тях, служат за превенция и разкриване на престъпления.

Топ 3

Най-лесните за изпълнение съвети, които привидно звучат сякаш се подразбират от само себе си, няма нужда да се изтъкват. Реалността обаче показва, че собствениците на автомобили намират оправдания за себе си в определени ситуации, в които преценяват, че няма риск за станат потърпевши. Именно за такива моменти следят крадците - те са готови да действат, щом забележат, че бдителността е занижена. Затова обяснения като „Само да си взема едни цигари“, „Колата и сама ще се заключи“, „Детето/кучето е на задната седалка“  няма да ви спасят.

На първо място дръжте вратите заключени. Добре е да придобиете навика да проверявате вратите на колата си. Помнете - крадците често използват моменти, когато бързате и не очаквате нищо да се случи, тогава те действат под прикритието на вашата разсеяност и суматоха.

Второ - никога не оставяйте ключовете в автомобила. Ако вашият ключ е в колата, крадецът може просто да счупи прозорец и да потегли. Не оставяйте колата да работи без надзор и отключена. Вземете ключовете си със себе си, когато напускате колата, и никога не оставяйте резервен ключ в жабката или на други места в автомобила.

Трето - дръжте прозорците си напълно затворени. Крадец може просто да бръкне в колата ви през отворен прозорец и да вземе каквото може да достигне или да отключи вратата, за да получи пълен достъп до вашия автомобил и всичко в него.

Тези навици трябва да важат за всички в семейството. Приучете и децата да се грижат прозорците и вратите да са затворени, когато напускат семейния автомобил.

Когато пътувате, особено ако се намирате на непознато място или в район с повишена престъпна активност, спазвайте следните няколко съвета. Огледайте вътрешността и под колата, преди да се качите в нея. Не пътувайте сами, когато е тъмно. Не спирайте, за да помагате на непознати. Ако имате обективно усещане, че нещо не е наред, напуснете мястото - доверете се на инстинктите си. Ако непознат се приближава към вас, потеглете внимателно и решително. Оставете достатъчно място пред колата, за да маневрирате свободно, ако се наложи да спрете. Избирайте средната лента, когато пътният участък го позволява.

Паркиране

Когато трябва да оставите колата без надзор за определен период от време, крадците могат да се активират. А освен кражбата на целия автомобил, особено ако е луксозен или от екзотична марка, не бива да се подценява интересът към най-разпространените модели и възможността за кражба на други вещи, оставени в купето. Затова внимавайте за заобикалящата ви среда, когато паркирате. Огледайте се има ли лампа на мястото, на което се каните да оставите колата? Виждате ли видеокамера? Насочена ли е към свободно паркомясто? Ако е така - определено изберете него. Когато сте предпазливи за безопасността на любимото си возило, тогава бихте забелязали, че някой се мотае из паркинга. Това е съмнително поведение - най-добре е да паркирате някъде другаде.

Чувствителни зони са паркингите, гаражите и бензиностанциите. Избягвайте да оставяте колата на паркинги на две нива, където второто ниво е открито - то обичайно е по-пусто и предоставя нужното време и спокойствие за обир. Когато паркирате пред магазин, нека колата бъде близо до потока от пазаруващи, а не да бъде отдалечена от други автомобили.

Избирайте добре осветени зони и избягвайте паркирането в райони, които са слабо осветени, или места, които не се виждат от минувачи или съседи. Препоръчително е да паркирате под светлина и на оживено място, тъй като крадците ще се замислят дали да предприемат противозаконни действия, когато лесно могат да бъдат забелязани. Автоджамбазите работят предимно между 10 вечерта и 7 сутринта, а с намаляване на светлата част на деня през зимата разполагат с допълнително време.

При паркиране завъртете колелата, обърнати към бордюра или друго препятствие. Още по-добре, ако сте и на наклонен терен. Тази мярка е изключително лесна за преодоляване на пръв поглед, но може да затрудни крадците да потеглят. Не забравяйте, че колкото и да са опитни в кормуването, все пак те ще бъдат под огромен стрес в този момент и ще искат да напуснат бързо местопрестъплението. Повече маневри изискват допълнително време, в което те ще бъдат изложени на риск да бъдат заловени в крачка.

Жици 

Ефективен и евтин метод за възпиране на крадец е да махнете кабел на свещите. Колата ви няма да стартира без искра. Това е практичен метод за използване в града, където престъпникът не може просто да отвори капака, за да види какъв е проблемът, без да бъде забелязан. При дизелови автомобили не важи.

Подобно на горното предложение, също толкова лесен, но дори още по-ефективен и елегантен метод е, като издърпате едно от релетата, които се свързват с горивната помпа или стартера. Ако не сте сигурни кой предпазител да издърпате, вдигнете предния капак на колата, намерете кутията с предпазителите, отворете нейния капак - на него трябва да има диаграма, която да означава за какво служи всяко реле. След това просто изключете предпазителите, които отиват към стартера и горивната помпа. Друг особено подходящ предпазител, който да махнете, е този, който отива към модула за електронен контрол (ECU). По този начин може да бъдете сигурни, че колата определено няма да запали. Причината, поради която това е добър подход срещу крадците, е, че повечето от тях не биха и предположили, че проблемът е в кутията с предпазителите заради липсващи релета. А дори и в невероятния случай, в който крадецът е установил проблема, то вероятността да носи резервни предпазители за стартиране на колата е нищожен. Това, което би се случило, е, че престъпникът бързо ще осъзнае, че атаката му е била провал, и още по-бързо ще напусне мястото. При автомобили след 2010 внимавайте какви релета и бушони пипате.

Внимавайте какво оставяте вътре

Никога не оставяйте на видимо място в колата зарядни за устройства, стойки и всякакъв вид аксесоари или електронни устройства, които биха провокирали престъпниците не само да разбият колата ви, но дори да я откраднат цялата. Никога не крийте чантата си или други ценни вещи в автомобила, било то под седалка, в жабка или в багажник. Помнете, че ви наблюдават и лесно ще обърнат внимание, че сте се качили с чанта и сте слезли без нея, в крайна сметка не са много местата, където бихте скрили вещите си. Старайте се да носите със себе си и основните документи за колата. Постоянното съхранение на свидетелството за регистрация, талона за сключена ГО, както и шофьорската ви книжка е много лоша идея. Носете тези дребни документи в личния си багаж. Кражбата на тези документи е равносилна на кражба на сериозен обем лични данни, с който зложелателите ви могат да се разпореждат по най-различни начини. При кражба на автомобила много застрахователни компании няма да ви признаят застраховката, ако с колата са изчезнали и ключовете или документите за нея. Дори нито едното да не се случи, подмяната на изчезналите документи изисква много време и нерви и не на последно място - не е безплатна.

Подобни статии