Сблъсъци, насилие и жертви след преврата в Судан

Телекомуникациите в Судан днес бяха прекъснати, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой журналист на терен. Това стана ден, след като военните в страната превзеха властта чрез преврат, при който, според информация на здравното министерство, са загинали седем души при сблъсъци между улични демонстранти и войници.

Все още няма официално потвърждение за прекъснатите телекомуникации. След една като цяло спокойна нощ, тази сутрин животът в столицата Хартум е застинал.
Магазините са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.
Лидерът на преврата генерал Абдел Фатах Бурхан разпусна управляващия Суверенен съвет на Судан, в който участваха военни и цивилни. Суверенният съвет на Судан трябваше да преведе страната към демокрация, след като преди две години дълго управлявалия авторитарен лидер Омар ал Башир бе свален чрез масови протести.
Бурхан обяви извънредно положение в цялата страна и призова въоръжените сили да защитят сигурността и безопасността в страната. Той обеща да свика избори през юли 2023 г. и тогава да предаде властта на цивилно правителство, избрано от гражданите.
Събитията в Судан са огледало на това, което се случва в няколко арабски държави, в които армията укрепи влиянието си след поредица народни бунтове.
Асоциацията на суданските професионалисти - коалиция на активисти, участвала в бунта срещу Башир, призова за стачка. Призивът за общонационална стачка звучеше и по говорителите на джамиите в Хартум.
Суданското министерство на информацията, което все още е лоялно към отстранения премиер Абдала Хамдок, съобщи в профила си във "Фейсбук", че преходната конституция дава единствено на премиера правото да обявява извънредно положение и че действията на военните са престъпление.
"Хамдок все още представлява легитимната преходна власт", се казва в съобщението.
Министерството на информацията каза още, че Хамдок, който е икономист и бивш високопоставен служител на ООН, е бил задържан и отведен в неизвестна посока, след като е отказал да направи изявление в подкрепа на превземането на властта от военните.
Правителствата на САЩ, Великобритания и Норвегия осъдиха преврата в Судан и заявиха, че са дълбоко загрижени за ситуацията в страната.
В обща позиция, разпространена от Държавния департамент на САЩ, те призоваха силите са сигурност да освободят лицата, които са били арестувани незаконно.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  156
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  145
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  101