Седем заглавия с популярни актьори представя Плевенският театър през декември

Седем заглавия с популярни актьори ще представи Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" за почитателите на театралното изкуство през декември, съобщиха от културния институт.

Четири от представленията са за възрастни, а три - за деца. В условията на продължаващата пандемия от коронавирус, театърът предлага зрителите да си купуват билети и отлайн - без да посещават театралната каса, чрез страницата му в интернет /www.theatre-pleven.bg/. Това е възможност и любители от страната да си ангажират места. Продължава и инициативата на театъра за културен туризъм, наречена "Пътуващ зрител", която се реализира с подкрепата на хотел "Ростов".

Несъмнено театралното събитие за декември в Плевен ще бъде премиерата на "Хамлет" от Шекспир на режисьора Ованес Торосян, създадена по превода на Гео Милев. Тя ще бъде представена на 8 и 29 декември. Хамлет ще изпълни талантливият млад артист Антъни Пенев, а популярният актьор Любо Нейков има специално участие в ролята на Луциан. Зрителите ще могат да видят Любо Нейков на плевенска сцена в още един спектакъл на 21 декември - класическата българска комедия "Вражалец" от Ст.Л.Костов. В нея участват и Станимир Гъмов, Петьо Петков - Шайбата, Албена Павлова и Деси Бакърджиева.

Голям интерес предизвиква от доста време постановката на Явор Гърдев "Опашката" от Захари Карабашлиев, в която са ангажирани обичаните от публиката актьори Владимир Карамазов и Михаил Билалов, за която идват зрители и от страната. Тя ще бъде показана на 13 декември, а на 15 декември ще развълнува зрителите за пореден път спектакълът "Чудото на Свети Георги" от Русомир Богдановски - копродукция на Плевенския театър с Народен театър - Ниш, Сърбия, и Класически театър "Йоан Славичи" - Арад, Румъния. Нейн режисьор е Никола Завишич /Сърбия/, хореограф - Андреа Гаврилиу, а музиката е на Милен Апостолов. Сценографията и анимацията са създадени от Николай Димитров NAD, а костюмите - от Константин Вълков. На сцената са актьори от трите театъра, със специалното участие на Деян Лилич.

В навечерието на коледните и новогодишни празници Плевенският театър ще радва децата и техните родители с коледно представление, наречено "Снежно приятелство" от Милена Мавродинова, както и с куклените представления "Грозното патенце", по Андерсен, и "Безценното камъче", по българска народна приказка.

За резервации на места театърът е има дежурен телефон - 064/83-43-76 /9.00-19.30 ч./.

Подобни статии