Секс с кола спечели в Кан

Критиката нарече филма най-извратения на всички времена

Секс между актриса и автомобил прати голямата награда „Златна палма“ при филма „Титан“ на завършилия 74-ти кинофестивал в Кан.

В „Титан“ героинята няколко пъти прави секс със стар кадилак и накрая забременява от колата, като ембрионът е човешко-автомобилен. „Би Би Си кълчър филм клъб“ нарече лентата „най-провокативната и шокираща тази година“, а „Гардиън“ директно я определи като „най-извратения филм на всички времена“ с добавката, че „сигурно ще се превърне в класика“. Сравненията с „Катастрофа“ на Дейвид Кроненбърг, където актрисата се възбуждаше от спомена за аварията, не е случаен.

Разказът в „Титан“ е за жена, която е била малтретирана в детството си и след едно счупване на черепа й пришиват титаниева пластина. След години тя подчертава в прическата си тази титаниева плоча. Работи като шоугърла, която танцува еротично върху автомобили (а накрая започва да прави и секс с колите). Един клиент обаче я напада и тя го убива, а после прави и други убийства. За да се скрие от полицията, се представя за мъж и опитва да убеди пожарникар, че е изчезналият преди 10 години негов син. Точно бруталните кървави сцени, представени с касапска точност, са отличителен белег на филма. В интернет енциклопедията IMDB “Титан“ е с много нисък рейтинг за победител в Кан и едва постига 6,5 от 10 възможни точки. Авторката на филма Жюли Дюкурно получи и приза за най-добър режисьор. Критиката припомня, че е надминала по бруталност първия си филм, „Месо“, който също бе доста шокиращ.

Шефът на журито в Кан тази година – афроамериканският режисьор Спайк Лий („Малкълм Екс“, „Черният клан“, „Човек отвътре“), направи гаф и в приветствената си реч прочете още в началото името на филма победител, вместо това да е най-накрая. Наложи се Шарън Стоун и другите на сцената да замазват положението, като актрисата взе листчето с наградените от Лий. Жюли Дюкурно стана едва втората жена, получаваща приза за режисура след Джейн Кемпиън през 1993 г. за „Пианото“.

Сега на Кан за най-добър актьор бе обявен американецът Кейлъб Ландри Джоунс за „Нитрам“ (отново разказ за масово клане – този път по действителен случай в Порт Артър, Австралия, през 1996 г.). За най-добра актриса бе обявена норвежката Ренате Рейнсве за комедията „Най-лошият човек на света“.

Почетната награда „Златна палма“ за цялостно творчество получи италианският режисьор Марко Белокио („Добро утро, нощ“, „Сладки сънища“, „Да победиш“, „Дяволът в плът“, „Юмруци в джобовете“). Той стана едва десетият кинаджия с този приз в историята на Кан, но деветият бе при откриването на тазгодишния фест – Джоди Фостър, която не остана за края на кинофорума.

Подобни статии