Сергей Лавров обвини Запада, че "съдейства за негативно развитие на събитията" в света

Страните от Запада "в решаваща степен съдействат за негативно развитие на събитията" в света, където "ситуацията не се подобрява, трупа се конфликтен потенциал". Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция за дейността на руската дипломация през 2021 г., предаде ТАСС.

Русия иска да получи от САЩ и НАТО реакция по всеки член от проектодокументите с гаранции за сигурност, предложени от Москва, каза Лавров. Отговорите трябва да са писмени; докато ги чака, Русия се подготвя за всякакво развитие на събитията, посочи той.
Проектодокументите предвиждат по-специално отказ от разширяване на НАТО в източна посока, включително чрез приемане на Украйна; също и ограничения върху разполагане на мощни нападателни оръжия, например ядрени, припомня ТАСС.
Перспективите за постигане на съгласие относно гаранциите за сигурност зависят от САЩ, изтъкна първият дипломат на Русия. Москва "няма да чака до безкрай някакви промени, обещания . . . и каквото и да ни говорят за необходимост от консултации със съюзниците. . ., всичко това е претекст и опит да се протака процесът", добави Лавров.
"Контрапродуктивно е" да се гадае какъв ще е отговорът на руските предложения, каза Сергей Лавров. Ако тези предложения бъдат отхвърлени, Москва ще вземе решение за по-нататъшните си действия, вземайки предвид всички фактори за гарантиране на сигурността си, припомни той предишно изявление на президента Путин. "Знаем и умеем да гарантираме сигурността си при всяко положение", допълни дипломатът. Русия "последователно и бързо" неутрализира според Лавров "рисковете, свързани с дейността в контролирани от Запада структури и сфери", включително в технологиите.
Не спират опитите изкуствено да се разширява съставът на Северноатлантическия съюз, по-специално да се въвлича там Украйна. НАТО и САЩ заявиха наскоро освен това, че в алианса ще бъдат приветствани и скандинавските страни, които не са негови членки, отбеляза руският външен министър, според когото пактът "изкуствено подмамва" нови държави в състава си. След Студената война, след разпадането на Варшавския договор НАТО "изгуби смисъла на съществуването си", подчерта той.
Москва зачита суверенитета на Финландия и Швеция, оценява приноса към европейската сигурност, който дава политиката им за неутралитет, и има основания да се надява, че този принос няма да отслабне на фона на идеите за присъединяване на тези страни към НАТО. Решението безспорно е право на финландския и на шведския народ, уточни руският външен министър.
За Русия е категорично неприемлива появата на НАТО до границите на федерацията, каза Лавров по повод възможността за членство на Украйна в алианса. Дори ако Украйна не влезе в НАТО, появата на ударни оръжия в тази страна и появата на военни бази на САЩ край Азовско море е втора червена линия за Москва, отбеляза той, цитиран от РИА Новости.
Под предлог измислената заплаха от руска агресия в Украйна НАТО може в близките месеци да изпрати нови свои сили край руските граници, заяви Лавров. По думите му, Русия никога не е заплашвала украинския народ, докато президентът на Украйна Володимир Зеленски "настоя руснаците да се махат от Украйна. Това е директна заплаха", каза руският външен министър.
Усилията на Запада, снабдяващ с оръжия украинската власт, създават за нея "допълнително изкушение да мине към силови методи за решаване на проблемите в Източна Украйна. За нас това е абсолютно неприемливо по разбираеми причини", изтъкна той. Минските споразумения забраняват на украинска територия да се намират чуждестранни военни, но в страната има "чуждестранни военнослужещи, и то много, няколкостотин американци, британци и други", добави Лавров.
В момента Москва чака да бъде договорен дневен ред и решени - организационните въпроси за среща на върха на "петорката" от Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, САЩ, Китай и Франция), предложена от руския президент Владимир Путин, каза Лавров. Той изрази надежда проявата да се състои в присъствен режим, щом епидемичната обстановка даде такава възможност.

Подобни статии