Сезонът на надлъгването

По избори и на лов най-много се лъже. Завалят ли порои от клевети, манипулации и хвърлени във въздуха твърдения без факти, които да ги подплатяват, да знаете, че е замирисало на вот. Или поне на някои им се ще да е така.

До 2021 г. остават повече от 4 месеца, а до редовните парламентарни избори – още толкова, но изгладнелите от липса на държавен ресурс, който да доят ГМО партии на олигархията, вече драпат за хранилки и мрат вотът да е предсрочен. За да назначи президентът, който оглави „протестния“ им хор, служебен кабинет. Който пък от своя страна да направи чистка във всички държавни звена, отговарящи за изборите, начело с „Информационно обслужване“ и да бъдат „духнати свещите“. Или най-прозаично казано – подменени резултатите. В полза на олигарсите, тресящи държавата в момента, разбира се. И на техните политинженерингови проекти.

А тъй като всеки режисьор, дори да е аматьор като хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков и другарите му подсъдими олигарси Иво Прокопиев и Цветан Василев, знае, че за едно представление е особено важна сценографията, за да бъде придаден още по-голям реализъм на тези очаквания, финансираните от тях медии заливат цялото обществено пространство с лъжи. Мейнстриймът не спи. Той продуцира и мултиплицира откровени манипулации всеки час. Важното е публичното пространство да се замърсява с дезинформация, за да не може гражданите на тази държава да видят в мътилката как за пореден път хората, които ги ограбиха се опитват да им откраднат демокрацията.

Така, ден след като в четвъртък Прокопиевият бивш правосъден министър и сламен лидер на уж дясната, но скачаща по протестите в синхрон с червени депутати партия „Да, България“ – Христо Иванов, даде тон за новата спусната от менторите му опорка за ремонта на кабинета, в петък машината за клевети заскрибуца и започна да обстрелва публичното пространство със същите тезиси. Със съвсем леки форми на собствено творчество. „Четири рокади, без да става дума за Пеевски“ изстреля например „Медиапул“ на вечната говорителка на Иван Костов – Стояна Георгиева, след известно мисловно преживяне върху твърденията от предходния ден на Христо Иванов. А именно - че нямало разлика при рокадите, защото всички били „хора на Делян Пеевски“.

Пинокио, както е известен бившият правосъден министър заради склонността си да наритва истината в ъгъла, доказателства не даде, защото няма такива. И защото нито отговаря на истината твърдението му, нито би могло да отговаря на истината. Това, че бе мултиплицирано от всички издания на мейнстрийма, не го прави по-реално. Просто по-пропагандно. Ама ние уточнихме, че машината не спи и бълва, не че мисли, докато го прави.

Пеевски е депутат от опозиционна партия, гласувала „против“ новите министри. Толкоз за това чии хора са. Да не говорим, че парламентаристът нито е имал каквито и да било хора в предните кабинети, нито има и в този. За сметка на Иво Прокопиев, който дори е подсъдим с част от лично посочените от него бивши шефове на ведомства. А други праща да бунят протести и да ръсят лъжи като Христо Иванов. Що се отнася до текста на „Медиапул“, то заглавието, макар и недомислено от авторите, е безспорен факт. Единственият в целия текст. Рокадите в МС нямат нищо общо с Пеевски. И е най-логично да не става дума за него по време на дебатите.

Подобни статии