Шабан наследил гласа от майка си, бил пред трансфер в Левски

Снимка: Булфото Шабан Шаулич

Кралят на балканската музика остана завинаги на 67 години. Той е един от любимите певци на няколко поколения и цяла Сърбия потъна в скръб, когато на 17 декември 2019 година от Германия долетя шокиращата новина за смъртта му.

Завинаги в сърцата на феновете му ще останат неговите хитове, събрани в 33 албума от 1969-а до 2008-а. Още първата му песен - „Дайте ми утеха“, изпълнена, когато е едва на 18, го изстрелва на върха и го кара да се премести от родния Шабац в Белград, за да развива кариерата си.
Историята на песента е любопитна. Като момче се увличал по спорта, но чичо му Алия решил, че ще е по-успешен на сцената, и го завел да пее в кръчмата, където се събирал с приятели. Шабан прекалено много уважавал Алия, за да откаже, и запял с меден глас. Всички притихнали, очаровани от тийнейджъра. Скоро го забелязал цигуларят Веролюб Йованович, който го завел при популярния акордеонист и композитор Будимир Йованович. Той се захванал да шлайфа таланта и малко по-късно направил за него „Дайте ми утеха“.
„Наследих разкошния си глас от майка си Илдуза. Тя е от Биелина, бивша партизанка, наградена с орден за храброст“, заявява преди години в едно от интервютата си Шабан. Неговата доведена сестра Хава, дъщеря на баща му Хусо от предишен брак, си спомня: „Когато се събирахме на семейни тържества и те двамата запееха, всички млъквахме. Пригласяхме им чак към края, защото душа не ни даваше да развалим удоволствието от това да ги слушаме“.
Така Шабан се мести в Белград само на 18, но свиква трудно с живота в столицата. Затова пък на сцената му върви и прави хит след хит. Скоро всички познават не само гласа, но и лицето му. Той става любимецът на тогавашна Югославия.
Дори да не беше станал певец, Шабан щеше да е известен, убедени са най-близките му. Той имал данни за спортист. „Бях страхотен талант, особено във футбола. Като дете можех да преплувам Сава като на шега. А в родния ми Шабац тя е най-широка“, заяви приживе в интервю за „Новости“ Шабан, когото всички наричаха Краля на народната музика.
Като момче тренирал футбол в Борац (Шабац), а след това за Мачва и Полет от Лозница. Когато бил в Железничар, играли контрола с Левски и победили с 4:2. Българският тил повел с 3:0, но обратът тръгнал именно от гол на Шабан, който по това време вече имал издадена плоча. За случилото се по-късно разказът е именно на певеца: „На вечерята след мача българите разпитвали за мен. Трудно им било да повярват, че става въпрос за същия Шабан Шаулич, чиито песни познавали. И след това при мен дойде треньорът им, шефовете им. Попитаха ме: „Можеш ли да дойдеш и подпишеш с Левски“.
Скоро след тази случка сърбинът окончателно избрал музиката пред спорта и започнал да прави хит след хит, много от които продължават да се пеят и до днес. Съдбоносна за него е 1975 година, когато среща бъдещата си съпруга Гордана, с която вдигат сватба след само четири месеца връзка. Година по-късно се разделя с Будимир Йованович и сам започва да пише песните си.
От любовта с жената на живота му се раждат три деца – синът Михайло и дъщерите Санела и Илда. Най-малката – Илда, тръгва по стъпките на баща си. Дълго време е в спорта – играе тенис, но в крайна сметка решава да се отдаде на музиката и издава първия си албум през 2008-а. В него има и песен, изпълнена в дует с известния й баща.
Той винаги е бил силно привързан към семейството си. Голямата му слабост е сестрата Сарайка. Никога не забравя и доведената си сестра Хафа. „Аз вече бях девойка, когато Шабан се роди. Подкрепях го при първите му стъпки. Взе при себе си в Белград Сара, тя му помагаше с децата, а след това и с отглеждането на внук му Лука“, разказа в началото на 2019 година Хафа.
Парадоксално, но първият самостоятелен концерт на Шабан Шаулич в Белград е чак на 25 ноември 2011 година в „Сава център“. Залата се пука по шевовете, а Краля на народната музика е във вихъра си на сцената.
Голямото му сърце му създава много приятели на сцената и извън нея. На всички тях и милионите му почитатели им беше трудно да повярват, че катастрофата отпреди две години им отне един от най-разпознаваемите и обичани гласове на Балканите. В последния си път той беше изпратен под съпровода на любимата си „Не плачи, душо“. Погребан е на алеята за заслужили в Новото гробище на Белград и миналата година посмъртно бе удостоен със златен орден за заслуги, който беше връчен на вдовицата му Гордана.

Внукът му Лука е национал на Сърбия

Внукът на Шабан Шаулич – Лука Аджич, изпълни мечтата на дядо си да играе за любимата Цървена звезда.
Вече на 22 атакуващият халф започва кариерата си именно на „Мала Маракана“ в Белград, а сега е в елитния нидерландски Емен. Аджич стигна и до младежкия национален отбор, беше дори негов капитан. Той е син на дъщерята на Шаулич Санела от първия й брак с бившия футболист на Цървена звезда Иван Аджич. Сега щерката на певеца е омъжена за легендата на Партизан Зоран Миркович, когото всички в Сърбия наричат просто Бата.
„Мой мили дядо, мой единствен дядо. Горд съм, че съм твой внук. Мъката ми е голяма, тъжен съм, че няма да си до мен, да си разказваме за успехите. Завинаги ще си в сърцето ми. Твой Лука“, написа футболистът в злокобния 17 февруари 2019 година.

Подобни статии