Шабла ще посрещне есента с Празник на плодородието

Шабла ще посрещне есента с Празник на плодородието, който ще се състои на 18 септември - първия почивен ден след Кръстовден, съобщават от общината.

Според народните поверия с християнския празник се слага началото на есенния селскостопански сезон, започва сеитбата и гроздоберът.

На изложението в градския парк местните производители ще демонстрират щедростта на природата в Шабленския край - ще подредят прочутата шабленска капия, сочни ябълки, праскови, круши, вкусни сортове грозде, допълват от кметската управа. Жури с председател Ути Бъчваров ще определи "шампионите" в реколта-2021-а, а общината ще отличи най-добрите стопани с награди и грамоти. На празника ще се предлагат и риба, декоративни птици и животни.

В народното веселие ще се включат местни самодейни състави и фолклорният ансамбъл "Българе". От община Шабла отправят покана към земеделски производители, кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и до общините в Добричка област и близките региони да почетат празника, посветен на добруджанската земя и нейните дарове, като потвърдят участието си до 10 септември.

Подобни статии