Шахта има, виновни няма

Снимка: БГНЕС

Шахта. Това, за съжаление, е думата на седмицата. А има и печалния потенциал да стане дума на годината. Бременна жена пропадна в 3-метрова шахта в центъра на София. Не, дамата не е търсила костенурките нинджа в канализацията. Шахтата е била привидно затворена, с капак. Инцидентът е станал, докато госпожата се разхожда най-невинно със съпруга си. За щастие жената е само леко ранена, тя и нероденото й дете са добре.

Проверка на районната администрация установи, че става дума за лоша поддръжка. Ами! Вярно ли?

“Видно на място едната панта е изгнила, липсва, иначе ламарините са здрави, но пантите са в лошо състояние, което е довело до пропадането. Коментира се дали не е отваряна нощно време от клошари, но това не мога да го коментирам”, заяви пред Нова тв инж. Илия Мавров, началник контрол по строителството в район “Средец”.

Шахта има, но виновни няма – този филм сме го гледали. Той отприщва вълна от говорене, което по традиция минава като всяко чудо – за три дни. Една институция прехвърля отговорността върху друга и така до края на света. Почва се и политическо говорене – кой, аджеба, ще поеме „политическата отговорност“ за тази безотговорност.

Не става дума за никаква политическа отговорност, а институциите да си свършат работа. На 14 февруари тази година 16-годишно момче загина, след като стъпи върху шахта пред една от големите болници в широкия център на София. Беше ли наказан някой за тази преждевременна смърт, причинена от нечия алчност и немарливост. Не, разбира се. Момчето го няма, родителите си живеят с болката, а шахти-капани продължават да дебнат софиянци. Да се чудиш – в краката си ли да гледаш, за да не стъпиш върху шахта? Или да гледаш на горе, за да не те удари ледена висулка или отломка от мазилка?

Не е ясно защо все вървим след събитията, вместо да се вземат мерки навреме. Жената, която падна в шахтата, се размина с контузии и уплаха. Но на 16-годишният невинен младеж не му провървя. Защото някой не си е свършил работата.

 

 

 

Подобни статии