Шампион по плуване в президентския коридор

В генералската битка се включи с маршова стъпка нежната сила

Снимка: БГНЕС В размирното и изпълнено с конфликти време, в което живеем, тя призова: „Нека добруваме!“

След месеци на спекулации коя ще е кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори и кой мъж с пагон ще се включи в генералската битка дойде изненадата. Тя е руса, решителна, амбициозна и всички интуитивно са готови да й отдадат чест. В президентския коридор с решителна крачка стъпи една състезателка, която не признава загубите и се бори мъжествено за победа.

Полковник Невяна Митева донякъде засенчи ректора на Алма матер – проф. Анастас Герджиков, защото никой не очакваше точно тя да бъде предложена за негово вице. Неприятно изненадани останаха единствено зложелателите, които се оказаха неподготвени. За човек като Невяна Митева не само че не могат да се извадят компромати, но и трудно може да се каже лоша дума. Така в генералската битка се включи с много финес, но и с маршова стъпка нежната сила. За тези, които я познават отблизо обаче, няма съмнение – и в президентския коридор тя ще плува в свои води, защото няма предизвикателство, което да й се опре.

Униформа

Малко са жените, на които униформата стои толкова елегантно. Невяна Митева опровергава и традиционните представи за блондинките – умът й сече като бръснач.

Тя има дар слово и не говори със заучени фрази: „Така се разви животът ми, че от дете спортът ме научи на дисциплина и себераздаване, с които постигнах национални рекорди, които преди три дни навършиха 33 години. Повече от 3 десетилетия службата ми в името на родината осмисли живота ми, даде ми чувство на сигурност и самочувствие. Работата ми в неправителствения сектор по социални проекти и каузи, личната ми ангажираност за деца с различни нужди ми донесе удовлетвореност".

Сред престрелките на политиците, с които вече сме свикнали, тя излъчва ярък позитивизъм: „Не трябва омразата да ни осакатява живота. Нека да добруваме. За мен това е чест и огромна отговорност към българското общество“.

В армията, както и в полицията, където гледат с резерви на представителките на слабия пол, Митева е безспорен авторитет. Но в същото време тя е жена, достойна за възхищение, готова да понесе на плещите си целия свят: „Гордея се, че съм родена и живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Благодаря на Бог, че се радвам на три деца и силен, смел и любящ съпруг“.

Съпругът й е ген.-майор Явор Матеев, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада “Специални сили”. През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции.

Непоклатима

Биографията й е горда и непоклатима като осанката й. Невяна Митева е завършила средното си образование в училище “Г. С. Раковски” в Добрич. Като изявен спортист се е обучавала по индивидуален план в спортните училища в София и Пловдив. През 1989 г. постъпва като военнослужещ в Централния спортен клуб на армията, наречен ЦСКА, вследствие на плувните си постижения по време на XXIV олимпийски игри в Сеул, Южна Корея, през 1988 година.

Митева има в биографията си национален рекорд по 200 метра бътерфлай, постигнат 1988 г., който така и не е подобрен.

Завършва Националната спортна академия и става учител и треньор по плуване в Централния спортен клуб на армията. От 1998 до 2000 г. е заместник-командир в армейската спортна школа, отговаряйки за логистиката.

От 2000 г. влиза в състава на корпус “Противовъздушна отбрана” в най-голямото военно съединение на ВВС към онзи момент. Изпълнява длъжността офицер по “Връзки с обществеността”. След няколко години преминава за кратко като специалист “Човешки ресурси” в централата на Военновъздушните сили.

Паралелно с това повишава квалификацията си във Военната академия “Г. С. Раковски”. През 2005 година тя е първата жена офицер, завършила специалността “Военновъздушни сили”.

Между 2007 и 2009 г. отговаря за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия.

През 2009 г. е назначена за главен експерт “Двустранно сътрудничество и регионални инициативи” в дирекция “Отбранителна политика” на Министерството на отбраната.

Полковник Невяна Митева е един от учредителите на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ), създадено през 2006. Тя е и вторият председател на сдружението в периода 2009 - 2019 година. Сдружението е неправителствена организация, чиято цел е да подпомага въвеждането на международните политики жени, мир и сигурност в рамките на българския сектор за сигурност.

Позиция

„Взех решение да се включа в изборите, защото вярвам, че е дошло време за обединение. И то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България“, казва Невяна Митева. Веднага след това идва и първото обещание: „Добротворчеството ще продължава да бъде първостепенна кауза за мен“.

Подобни статии