Шедьоври на Захарий Зограф възстановиха в Рилския манастир

Реставраторите извадиха стенописи изпод сажди на 170 г.

Успешно завърши реставрацията на стенописите на лявата певница в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в Рилския манастир. Сред тях има и уникални фрески на Захарий Зограф.

Работата по възстановяването им бе извършена под ръководството на преподавателя в Националната художествена академия доц. Стефан Тапанов, а цялото начинание продължи близо пет години.

Шедьоврите са изографисани през 1844 г. На тях са изобразени сцени от различни Господски празници, мъченици - воини и пророци, както и дарителите на средствата за изписването на тази част от храма - Петко Дуган и Рада от  Копривщица. Фреските са рисувани от Захарий Зограф, брат му Димитър, както и от други представители на Самоковската школа, сред които най-известни са Костадин Въльов, Иван Образописов. За времето си манастирската черква е не само най-големият храм на територията на България, но е и най-богато декорираният, с което е бил един вид еталон за тогавашните майстори зографи, резбари и строители. Всеки е искал да дойде и да покаже таланта и уменията си именно в обителта, основана от закрилника на България – Св. Иван Рилски.

Това не е първата реставрация на стенописите в главната църква. Частични възстановителни работи е имало и през 80-те години на миналия век.

Настоящата реставрация е инициирана от новото манастирско ръководство в лицето на игумена - Адрианополския епископ Евлогий. Експертите са се фокусирали върху необходимостта да се спасят най-застрашените участъци, където повредите са били най-силни и части от изображенията са щели да бъдат безвъзвратно изгубени. Именно такива са били библейските сцени в откритата част на храма.

Най-големият проблем, с който са се сблъскали реставраторите вътре в храма, са били наслоенията от сажди, тъй като в него са горели свещи повече от 170 години.

Специалистите са надяват, че догодина ще приключат и с реставрациите на стенописите и иконостаса в параклиса „Успение на Свети Иван Рилски“.

Подобни статии