Шеф Виктор Ангелов: Когато имаш фаворит, обективността се замъглява и остава на заден план

Снимка: hinews.bg шеф Виктор Ангелов, "Хелс Китчън"

"За да е щастливо едно семейство, трябва всеки от членовете му да е в добър душевен мир със себе си. Времето за семейството не се измерва с часовете, прекарани заедно, а с енергията, която обменяме помежду ни. Обичаме да разговаряме, да помълчим, да мечтаем, да приготвяме храна заедно, да се наслаждаваме един на друг... Като всички хора", казва майстор-готвачът Виктор Ангелов в интервю за "Телеграф".

- Шеф Ангелов, предстои финалът на „Хелс Китчън България“, какво ще видят зрителите в последната голяма битка?
- Кулминацията в едно състезание е финалът! Няма място за колебание дали изборът ми е правилен и съм се спрял на най-достойните претенденти! Четиримата финалисти притежават изключителни кулинарни умения, лидерски качества и нестихващо желание за победа. Понякога ми се иска да променя регламента и да мога да връча наградата на повече от един финалист. Като родител човек не фаворизира никое от децата си, те просто са еднакво добри в неговите очи! Най-голямата награда в „Хелс Китчън България“ е израстването - умението да се самовгледаш. Вярвам, че това е наградата, която ще си разделят финалистите, така както деляха кухнята, общежитието и мечтата си три месеца заедно!

- Кои са ярките готвачи в надпреварата? С какво изпъкват и по какъв начин провокираха любовта и уважението на зрителите?
- Аз прекарах три месеца с участниците. За мен без съмнение всички те са ярки личности и изключителни кулинари без значение дали са готвили в ресторанти със звезди „Мишлен“ или в местната кръчма. Готвенето е призвание. За да приготвяш храна за другите, значи си специален и чувствителен! Целта ми в „Хелс Китчън“ е да забавлявам зрителите, пренасяйки ги в реалната атмосфера на професионалната кухня. При цялото ми уважение зрителите имат право да симпатизират някому или не, но не и да раздават оценки - това е моя работа.

- Шоуто преплита истории на приятелство, любов… - кой ще остане най-сантименталният момент между вас и участниците?
- Дали ще пламнат любов и приятелства, не ме интересува, за мен важното е да развиват отборен дух и колективизъм, уважение и професионализъм. Не един и два са моментите, в които оставам насаме с участниците - без камери, редактори и сценаристи. Тогава трептим на други честоти - много по-приятелски, човечни и емоционални.

- Наблюдавате ли разлики между състезаващите се кулинари от сезон 1 до момента, в какво се изразяват?
- Не търся отговор на този въпрос. За мен всички, които участваха и участват в състезанието, имат своите качества да са в професионалната кухня, както и мечти за победа.

- Много от вашите “ученици” се развиват успешно. Кои са фаворитите ви този път?
- Когато имаш фаворит, обективността се замъглява и остава на заден план. Не е професионално и нямам право да си го позволя. Уважавам и ценя стремежа у всеки от участниците и се опитвам чрез работната атмосфера в кухнята да дам възможност на всеки от тях да постигне мечтата си. Съвсем закономерно успехите съпътстват добрите. Не съм се съмнявал в амбицията и уменията на Дани, Филип, Веско, Мартин, Светла, Никола, Станимир, Веселина Чилева... Звездите от настоящия трети сезон, както и на бъдещите участници във формата! Именно това е магията на „Хелс Китчън“ - да вдъхновява и да дава кураж на хората, които обичат да готвят.

- „Хелс Китчън“ в извънредно положение - успешна ли бе работата с доставки и лесно ли хванахте новия и непознат до момента ритъм?
- Всъщност многократно през годините ми е минавала идеята да направим епизод с доставки по домовете, тъй като това променя цялата организация и менюто в един ресторант, давайки възможност да проверим гъвкавостта на готвачите. В този случай „извънредното положение“ бе въведено от ген. Венцислав Мутафчийски, а не от мен… Изпревари ме. Основната разлика между това да поднасяш ястията в ресторанта и по домовете е, че в първия случай готвиш и поднасяш ястията едно след друго, а във втория всички заедно. Ритъмът е различен и в това е предизвикателството. Менюто задължително трябва да е съобразено с новата концепция, за да могат ястията да бъдат порцирани и транспортирани адекватно.

- Ситуацията в световен мащаб е предизвикателство. Какви са наблюденията ви за проявената социална отговорност?
- Да, предизвикателство е! Но когато някой реши да предизвиква друг индивид или група от индивиди, трябва да е готов за последствията. Спазвам противоепидемичните мерки, защото съм част от обществото и съм солидарен.

- Кое ще е първото нещо, което ще направите, след като животът в известна степен се успокои?
- Животът в градовете ще се успокои, когато управляващите решат! Надявам се да положат усилия в тази посока, защото в противен случай страхът и психозата ще определят поведението ни. Първата ми задача ще бъде да събера отборите си и с нови сили и вдъхновение да продължим заедно напред.

- Вашият баща е допринесъл за това да изберете кулинарията като призвание. Какви са интересите на децата ви и кои са най-важните уроци, които искате да научат?
- Искам да са будни, любопитни и стойностни хора! Интересите се определят от възпитанието и от средата, а тя е по-различна от тази, в която аз израствах. Наблюдавам с интерес какво ги вълнува и се опитвам да бъда вдъхновение за тях на тема честност, отговорност и емпатия. Основната ни родителска отговорност е да създаваме добра среда за поколенията след нас.

- Имате здраво и щастливо семейство, успявате ли да намерите достатъчно време за любимите хора? Какво правите, когато сте заедно?
- За да е щастливо едно семейство, трябва всеки от членовете му да е в добър душевен мир със себе си. Времето за семейството не се измерва с часовете, прекарани заедно, а с енергията, която обменяме помежду ни. Обичаме да разговаряме, да помълчим, да мечтаем, да приготвяме храна заедно, да се наслаждаваме един на друг... Като всички хора.

- Продължавате ли да спортувате и колко често?
- Спортът за мен е пряко свързан с перлата на София - Витоша, не „Витошка“ (смее се). При всяка възможност се разхождам по любимите си пътеки в планината, най-често сам, за да си „проветрявам“ и мозъка междувременно.

- Какво ви предстои в професионален план и какво си пожелавате?
- Фокусиран съм върху проекта „Балкански деликатеси на скара (БДС)“. Важен е за мен, тъй като ми дава възможност да предлагам качествена, традиционна българска храна. Мисията ми е да припомням на по-възрастните поколения „забравения вкус“, а по-младите гордо да припознаят българските традиции във fast food културата. С проекта БДС показах, че е възможно да се предлага разпознаваем, масов продукт като кюфтета и кебапчета, приготвени от изключително качествени суровини, без консерванти, оцветители, примеси и е-та! Срокът на годност на асортимента от пресни продукти в БДС е между 3-6 дни, което само по себе си затвърждава заявката ми за безкомпромисно качество.

Подобни статии