Шефът на Рено с петгодишен план за икономии с акцент върху електромобилите

Новият главен изпълнителен директор на Рено (Renault) Лука де Мео представи план за по-задълбочени мерки за икономии като част от стремежа си да изведе на печалба затруднения френски автомобилостроител през идните пет години, предаде ДПА.

Предвижда се фиксираните разходи да бъдат намалени с 3 милиарда евро до 2025 година. Преди това бяха заложени 2 милиарда евро икономии до 2022 година.

Новата цел е част от цялостен план на Де Мео, който иска да започне да ускорява стратегията на компанията за електрически превозни средства.

Бъдещата гама автомобили на Рено ще бъде "технологично наситена, електрифицирана и конкурентна", изтъкна той в изявление си.

"Ще преминем от автомобилна компания, работеща с технологии, към технологична компания, работеща с автомобили и до 2030 година ще правим поне 20 процента от приходите си от търговия с услуги, данни и енергия", се допълва в изявлението на Де Мео.

Първо обаче той ще трябва да постигне печалба. Рено отчете загуба от 7,3 милиарда евро за първата половина на 2020 година. Тогава заедно с японския си партньор Нисан (Nissan) бяха разклатени от коронавирусната криза. Резултатите за цялата минала година се очакват в средата на февруари.

Като част от акцента върху рентабилността и ефективността, Де Мео посочва, че броят на произведените автомобили ще спадне до 3,1 милиона през идните пет години. През 2020-а от конвейерите на Рено са слезли 4 милиона коли.

Миналата година френският автомобилопроизводител е продал 2,9 милиона превозни средства или с 21,3 процента по-малко на годишна основа, отчете преди два дни компанията.

Рено обедини усилия с американската Плъг пауър (Plug Power) в разработването на водородни коли за търговски цели.

Подобни статии

 • По мярката

  По мярката "60/40" са платени 884 млн. лв., запазени са 300 000 работни места

  Общо 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

  71
 • Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост. Това казва в интервю за БГНЕС Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

  55
 • Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании от страната са заявили желание да сключат договори със студенти. Това е станало известно на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с представители на Министерство на образованието и науката, на която са били обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщиха от АИКБ.

  119