Шият униформи за юнаците на Хаджи Димитър

Цветан Байнов за втори път ще е войводата

По време на възстановката ще бъде пресъздадена сцената от Ботевата балада „Хаджи Димитър“.

23 униформи, максимално близки да онези, с които са били облечени четниците на войводите Хаджи Димитър Асенов и Стефан Караджа през лятото на 1868 г., ще бъдат ушити през следващите дни. Те ще бъдат използвани от участниците в традиционната възстановка на сражението на Историческата поляна под връх Бузлуджа.

Във възстановката, която се провежда от 2012 година (без миналата година заради пандемията), ще вземат участие 120 души от 28 клуба на „Традиция“, коментира председателят на казанлъшката формация „23-и пехотен шипченски полк“ Николай Байнов. С нова униформа ще бъде 30-годишният му син Цветан Байнов, който за втори път ще се превъплъти в образа на войводата мъченик, загинал с револвер в ръка в хода на петчасовото сражение между поборниците и десетократно превъзхождащата ги потеря от редовна турска войска, башибозук и черкези.

Сценарият е подготвен по спомените на по чудо оцелели четници, сред които и очевидецът Христо Македонски, който уточнил лобното място на войводата, където десетилетия по-късно е поставен скромен паметен знак. През 1961 година там е издигнат величественият паметник на Хаджията в цял ръст и са изписани имената на погиналите. В тазгодишната възстановка четническите униформи ще облекат мъже до 28-годишна възраст, на каквато са били някога героите, сражавали се на 18 юли там, всеки от тях ще има на разположение по минимум 20 патрона за личното си оръжие.

Директорът на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов припомня, че обезобразените от турците трупове на избитите и ограбени герои останали на бойното поле две денонощия, едва на Илинден били допуснати жителите на  близките села Крън и Енина, водени от поп Стефан Манолов да ги опеят и погребат. Тялото на войводата (разпознато по татуираните инициали Х.Д. на едната му ръка) положили в отделен гроб, а мястото белязали с дървен кръст.

В събота за отбелязването на 153-ата годишнина от гибелта на юнаците на Историческата поляна ще бъде отслужена панихида и ще се разлее курбан, уточниха организаторите от община Казанлък, които са осигурили и безплатен транспорт от центъра на града до старопланинския връх Бузлуджа. Първото поклонение на мястото на сражението е било през 1884 година, в него участва и баба Маринка, майката на войводата, но след 1950-а постепенно те били изместени от честванията на учредителния Бузлуджански конгрес на БСДП (1891). Възстановени са през 1997 година по инициатива на казанлъчани, припомни местният лидер на СДС Николай Александров, тогава те са тръгнали под егидата на председателя на парламента.

Подобни статии