Шоколадов заек радва малчуганите

andersonandgrant.com

Смисълът на Великден се крие в символите на надеждата и новото начало. Именно това е перфектното време да обърнем внимание на семейството и домашния уют, започвайки от декорациите и проектите тип „Направи си сам“, които ще донесат настроение в помещенията и ще сплотят роднини и приятели.

Безспорно великденското зайче си остава един от най-известните символи на празника и фолклорна фигура. Произхождайки от немските лутерани, великденският заек първоначално е играл ролята на съдия, оценявайки дали децата са добри, или непокорни в поведението си в началото на сезона на Великден.

Дългоушкото е символ на плодородието, благоденствието и просперитета. Шоколадовото зайче пък е още един начин да направим Великден по-весел и усмихнат. И да зарадваме от сърце малчуганите.

Класика

Един от най-подходящите за празника акценти са флоралните кошници. Можете да заложите на готова кошница, чиято композиция да съчетава цветя, зеленина и декоративни яйца. За любителите на ботаниката направата на подобна кошница може да се превърне в перфектната възможност за проект. Красивият аранжимент крие потенциала на ефектен централен акцент за празничната трапеза, но може да бъде използван и като главна декорация над камината или на някой рафт.

Освен красивите букети и яйцата можем да заложим и на други великденски мотиви, като фигурки на зайчета, пиленца, свещи с пролетни аромати и други. При избора на тема за този тип декорация първо се вгледайте в интериора на дома си и после се спрете върху палитра и мотиви, които да допълнят елегантно стила на дома ви. Тази година актуални са пастелните нюанси, като хитови са бледорозовите елементи, комбинирани с бяло и сребристо. Ако търсите една идея по-ярки тонове, се обърнете към жълтото във всичките му нюанси. Небесносиньото и цветът лавандула са също много нежни и същевременно стилни решения. Тези нюанси можете да загатнете не само с избора на великденска украса, но и чрез нюанса на покривка за празничната трапеза, покупката на нова ваза или декоративна възглавница за диван в пастелната палитра. Всички тези детайли променят настроението и добавят пролетен завършек на помещението.

Черупки

В случай че обичате сами да творите декорации, сега имате и времето, и повода да се захванете на работа. Черупките от яйцата може би изглеждат ненужни, но именно те биха ви помогнали да предадете великденски дух на дома си. С малки и ненатрапчиви детайли можете да създадете лесна, стилна и достъпна празнична украса. От почистените черупки можете да направите декоративни вази. Измийте отделените от яйцата черупки. Постарайте се да ги запазите възможно най-здрави, така че да остане цялата без най-горната част. В нея можете да аранжирате миниатюрни букетчета, да композирате мъх, пера и листа, докато не постигнете желания вид. Получените вази можете да поставите на някой рафт или на масата. Ако искате, използвайте здраво лепило, за да залепите връзка от двете страни на черупката, така че да можете да я закачате като кошничка. 

Свещници

От почистени по същия начин черупки можете да създадете и свещници. Отново се уверете, че черупката е напълно здрава и без връхче. На водна баня разтопете восък. Напълнете черупките с течения восък и оставете да изстине за 10-20 минути или докато се оформи коричка. Следва да поставите фитила. Ако сте изпуснали времето, в което вътрешността на черупката е все още течна, си помогнете с клечка за зъби. Получените свещници ще допълнят отлично празничната трапеза.

Тъй като елементът на светлината и искрицата се превръща в един от основните символи на новото начало, наличието на свещи в декора се превръща в необходимост. В случай че предпочитате да заложите на изцяло купешка декорация, е добра идея да се спрете на ароматни свещи. Подходящи за сезона са цветните и дървесни нотки, както и по-свежите плодови аромати.

Флорални мотиви красят посудата

Подредбата на масата е един от най-силните фактори за празничното настроение. За посудата е препоръчително да заложим на нежни пролетни тонове или флорални мотиви. Ако търсите артистично занимание, което да събере семейството около масата, можете да заложите на семпли бели чинии, които да изрисувате с празнични багри. Изненадващо е колко много може да се постигне благодарение на подходящия избор на великденска покривка и красиви салфетки. Тази година залагаме на по-семпли и минималистични.

Подобни статии