Ще се иска 15% самоучастие за саниране на висок клас сгради

За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата. Това коментира служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов по време на онлайн кръгла относно финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

 

Европейските институции приемат добре промените ни в Плана за възстановяване и устойчивост, но все пак те трябва да имат гаранция, че за него ще се застъпи и следващото регулярно правителство. Политическите партии, които влязат в парламента, ще имат трудната задача да решат проблеми като съдбата на въглищните региони и върховенството на закона.

Той припомни, че в новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е изчислено, че помощта от 12.6 млрд. лева ще задвижи допълнителни 8 млрд. лева частни инвестиции през следващите 7 години. В ревизираната версия имаме още 57 проекта като 11 са напълно нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани до момента. 

"В нашия план имаше недостатъчно амбиция в сферата на енергетиката, затова се радвам, че успяхме да надградим с 3 нови проекта - търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхраняващи капацитети към тях. ", коментира вицепремиерът. 

Пеканов поясни още, че бюджетът по програмата за отпускане на средства за ВЕИ по покривите на жилищните сгради е увеличен 7 пъти.
Таванът за финансиране на проектите пък е повишен двойно. Вицепремиерът бе категоричен, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на засилването на кръговата икономика като част от Програмата за икономическа трансформация на страната. 

"Много често се говори за енергийната, но не и за материалната ефективност. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лева. Това са безвъзмездна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент", поясни той. 

В рамките на доразработения План за възстановяване са направени и няколко стъпки към подобряване на сферата на биоразнообразието. Докато в предишното "издание" на документа е бил предвиден само 1 проект на стойност 30 млн. лева., в момента компонентът е увеличен тройно и се награжда с още един проект. 

"Невъднъж съм споменавал, че се опитахме да намалим и ресурсите, отиващи към столицата, тъй като не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които така или иначе се развиват добре. ", допълни Пеканов, който смята, че средствата трябва да бъдат инвестирани в по-малките населени места. 

В Плана е заложена и реформата - Scale up България, която да подпомага различен тип промени в търговския закон ,така че най-иновативните компании да имат достатъчно добри условия за развитие у нас, отколкото в други страни. 

Подобни статии