Ще върнат ли сухото мляко в сиренето?

С изискването за 100% българско сурово мляко влизаме в разрез с утвърдени рецептури на сирена, обясни земеделският министър Десислава Танева.

Българските сирена и кашкавали в търговските вериги могат да съдържат до 20% сухо мляко. Такава промяна се готви в обнародваната наредба, задължаваща големите магазини да продават български храни. Тя изисква 90 на сто от млечните продукти по рафтовете във веригите да са произведени изцяло от българско сурово мляко.

Целта беше да се подпомогнат родните производители. Тези дни обаче от агенцията по храните се обаждаха на мандри да съгласуват нова промяна в наредбата, според която се допуска млечните продукти да съдържат 80% българско сурово мляко, а останалите 20% от суровината може да е сухо мляко.

„Страхуваме се от манипулации при доказване на суровината“, заяви земеделският министър Десислава Танева по повод поправките. „Преработвателите може да са изрядни документно, но ние не можем да бъдем сигурни, че зад тези документи стои реално българско мляко, както се е случвало в други случаи. Досега не сме следили съотношенията на видовете млека. Създаваме модул за контрол в Българската агенция по безопасност на храните“, каза още министърът на земеделието. Пуснали сме проекта до браншовиците. Променяме текстове и защото с изискването за 100% българско сурово мляко в млечните продукти влизаме в разрез с утвърдени рецептури на сирена и др. В крайна сметка ще приемем това, което реши мнозинството“, коментира още Танева. Тя допълни, че искането за промяна е дошло от една от организациите на млекопреработвателите.

„Зад тези промени стоят основно търговските вериги, защото с искането за българско мляко ще пострадат собствените им марки сирена“, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Националния говедовъден съюз, пред „Телеграф“. „Ясно е, че те искат да пласират млека на собствените си страни“, разясни той. „Но това, че използват и други неща освен мляко, е ясно като бял ден, след като 1 кг сирене струва 4 лв.“, коментира още той. „Ако се приеме този текст, означава, че съотношението ще е обратно. 20% наше и 80% сухо мляко“, предупреди Милкана Йорданова от Асоциация „Планинско мляко“.

"Агенцията по храните няма апаратура да измерва кой какви количества суровини влага в млечните продукти. Може да се установи само дали има сухо мляко, но не и колко", обясни тя.

От един килограм сухо мляко излизат 10 литра мляко, което е много по-евтино от суровото, обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Според него промените в наредбата са поискани от другата браншова организация - Националната асоциация на млекопреработвателите. „Техните мотиви са, че нашето мляко не било качествено и трябвало да се подсилва със сухо. Ясно е защо трябва да се подсилва, защото в момента сухото мляко е изключително евтино - 1950 евро на тон. От 1 кг сухо става 10 литра мляко, което излиза към 40 ст. литърът. А суровото трябва да се плаща по 70 ст. за литър“, посочи Зоров.

Подобни статии