"Щурецът" Маричков със Специалната награда на София

Легендарният „Щурец“ Кирил Маричков получи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието на рокмузиканта и композитор бе връчено от столичния кмет Йорданка Фандъкова и обявено по БНТ късно вечерта на Празника на София с предварително заснет клип заради противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от коронавирус.

В благодарностите си Кирил Маричков спомена двамата си дядовци, видни столичани – единият дългогодишен главен диригент на Музикалния театър, другият архитект, проектирал някои от най-красивите сгради на стара София.

Заради извънредната обстановка наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2020 г. не бяха раздавани на „жива“ церемония с публика, а бяха излъчени в национален ефир, с предварително записани, повечето в интериора на общински театър „Възраждане“, представяния на лауреатите. Водещ на виртуалната гала-вечер, осигуряващ смисловото единство на филмовите фрагменти, бе драматургът и режисьор Юрий Дачев. Творческият екип, подготвил този своеобразен филм, освен него включва режисьора Стоян Радев, художника Никола Тороманов, актьора Владимир Михайлов, фотографа Стефан Н. Щерев.

Носител на наградата на Столична община в категория „Литература“ станаха проф. Милена Кирова и издателство "Колибри" за изданието "Софийски разкази" от Иван Вазов. Номиниран бе и Деян Енев за книгата „Лала Боса” на издателство „Рива”.

В раздел „Театър“ за носител на отличието бе обявен Стилиян Петров, режисьор, за спектакъла „За едно явление от електричеството” по творби на Антон Павлович Чехов, представен в театър „Възраждане”. Той сподели, че отдавна се е готвил да работи над Чехов, имал е предложения от много театри, но все още не се е чувствал готов за това преди да представи проекта си специално за театър „Възраждане“, подкрепян плънто от директора му Роберт Янакиев.

В категория „Фолклорни сценични изкуства“ лауреати на наградата са проф. д-р Станислав Семерджиев – сценарист и продуцент, гл. ас. д-р Маргарита Божилова – режисьор, и доц. Александра Хонг, за спектакъла „Българска мистерия” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”
Носител на наградата за кино стана екипът на филма „Доза щастие” с режисьор Яна Титова. Другите номинанти бяха тандемът Кристина Грозева и Петър Петров за игралния филм „Бащата” и кинорежисьорката Светла Цоцоркова за филма „Сестра”.

В категория „Музика“ лауреат на наградата стана композиторът Петър Дундаков за авторския мултимедиен концерт “Песента на ветровете”, представен в театър “Азарян". Наред с него бяха номинирани диригентът Юли Дамянов и проф. д-р Ростислав Йовчев, пианист, преподавател в НМА, за рецитала си в националния музей „Земята и хората”.

В областта на визуално-пластичните изкуства бе премиран кураторът Иво Милев за изложбата „Лика Янко – рисунки“, представена в НХГ – „Квадрат 500“. Другите номинирани в категорията бяха творческият колектив на национална изложба "Портрет" (Иван Русев и Станислав Памукчиев), представена в галерията на СБХ на „Шипка 6”, и доц. Венцислав Занков, художник, за изложбата „Пред мен“ в галерия „Райко Алексиев“.

За художествена фотография награден бе Антоан Божинов за монографията „[авторски] СВИДЕТЕЛСТВА. Субективен документализъм в българската фотография“ на университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Номинирани бяха още Цочо Бояджиев за второто допълнено издание на книгата „Философия на фотографията“ и Института за балканистика с Център по тракология – БАН, за изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”.

В категория „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“ Столична община отличи „Иво Петров – Архитекти” ООД за сградата на Парк-училище „Британика“.

За „Критика и журналистика в областта на културата“ носител на наградата стана проф. д.н. Вера Найденова, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, за книгата „Миниатюри на тема кино”, издателство „Петко Венедиков”.

В раздел „Танцово изкуство“ бе отличен „Атом театър“ за АТОМ – Хореографски Серии#3

В сферата на съвременните перформативни и мултижанрови изкуства носители на отличието са Хермина Азарян и Владимир Трифонов, за събитието „Нарисувай ми тъга” – вечер на Теодор Ушев от програмата на 33-тото издание на „Киноманиая 2019“ в зала 1 на НДК.

Наградата на журито за дейност в полза на обществото в ситуацията на пандемия бе поделена между Мая Стефанова и Камелия Величкова, издатели на независимата медия за култура „ВИЖ!”, за инициативата „ВИЖ! Isolated Issue” и Кирил Балдев – един от първите доброволци в „Пирогов”, ВМА и Столична община, за проявена социална ангажираност по време на извънредното положение, породено от COVID-19.

Подобни статии