Шведската академия по литература избра двама нови членове

Снимка: prosefest.rs Стив Сем-Сандберг

Шведската академия по литература, която връчва Нобеловата награда по литература, избра двама нови членове, съобщи ДПА.

Ингрид Карлберг (58 г.) и Стив Сем-Сандберг (62 г.) ще заемат местата си в академията на 20 декември.
С техния избор 18-членната академия е в пълен състав. Карлберг и Сем-Сандберг заемат местата на Йоран Малквист, който почина през 2019 г. и на Кристина Лугн, която почина тази година.
Миналата седмица академията присъди Нобеловата награда за литература за 2020 г. на американската поетеса Луиз Глук.
Карлберг работи дълги години във водещия шведски всекидневник "Дагенс нихетер". Миналата година тя издаде детайлна биография на Алфред Нобел. Сем-Сандберг е писател, критик и преводач. Автор е на популярни документални исторически романи.
Членовете на академията са с мандат доживот. След скандала за сексуални посегателства и конфликт на интереси през ноември 2017 г.,, академията се реформира. Едно от променените правила позволява на членовете й да я напускат.

Подобни статии

 • Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Историческият луксозен хотел "Даниели" във Венеция е отказал да настани американския актьор Джон Малкович миналата седмица заради изтекъл "зелен" сертификат, съобщи агенция АНСА, като цитира публикация на в."Газетино".

  87
 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  88