Си Цзинпин ще участва във виртуална среща за климата с Франция и Германия

Китайският президент Си Цзинпин ще участва утре във виртуална среща за климата с лидерите на Франция и на Германия по покана на френския държавен глава Еманюел Макрон. Това съобщи днес външното министерство в Пекин, предаде Франс прес.

Форумът, за който бе съобщено едва днес, ще се състои по време на започналото посещение в Китай на американския специален пратеник за климата Джон Кери, който е в Шанхай за дискусии с китайските си колеги.
Целта на Вашингтон е да подготви голямата онлайн среща на върха за климата, насрочена за 22 и 23 април по инициатива на американския президент Джо Байдън. Си Цзинпин още не е потвърдил, че ще участва в нея.
Китай "е поел отговорността за световното управление на климата" и няма да се остави да бъде въвлечен в климатична инициатива с център САЩ, предупреди днес националистическият всекидневник "Глобал таймс".
Утрешната китайско-френско-германска среща може би цели да покаже на Вашингтон, че китайците и европейците остават изцяло ангажирани с климатичния проблем, отбелязва Франс прес.
Още в първия си ден в Белия дом - на 20 януари, Джо Байдън реши, че САЩ се връща в Парижкото споразумение за климата, от което Доналд Тръмп бе изтеглил.

Подобни статии

 • United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  Днес United Group, водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, обяви, че се ангажира с определяне на цел за намаляване на емисиите, основана на инициативата Science Based Targets (SBTi) – проект, който има за цел насърчаване на корпоративните действия в областта на климата за нисковъглеродна икономика.

  214
 • Хърватия забранява найлоновите торбички

  Хърватия забранява найлоновите торбички

  С новия закон за управление на отпадъците в Хърватия напълно се забранява употребата на повечето видове найлонови торбички и те вече няма да се продават, съобщава информационният портал Индекс.
  Законът още е в процедура да бъде приет.

  428
 • Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Любимият сезон, в който събираме тен на плажа и хапваме диня, е най-дълъг в Сандански, където той е цели 173 дни. „Продължителността е изчислена на базата на среднодневните температури за поне 30-годишен период“, разказва пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-кратко пък е лятото в Габрово, София и Малко Търново. За сравнение в столицата горещият сезон продължава 133 дни. 

  201