Симеон II на сватбата на Романови

Симеон II и царица Маргарита пристигнаха в Санкт Петербург за сватбата на наследника на Романови в Исакиевския събор.

Това е първото монархическо бракосъчетание в Петербург от 127 г., вадят справка местните медии. По-рано Георгий Михайлович Романов сключи в Москва граждански брак със своята италианска избраница Ребека Бетарини. На подписването присъстваха най-близките роднини. От храма в специално съобщение уточняват, че днешното бракосъчетание „не е коронация, а църковно благословение на брака между двама души“. Пресаташето на президента на Русия Дмитрий Песков уточни пред журналисти: „Всеки ден във всички градове на Русия се правят много сватби. Кремъл не счита факта на венчавката на потомък от династията на Романови за свой въпрос. Но ние винаги сме желали щастие на младоженците“. Въпреки това на сватбата ще бъде Мария Захарова като представител на руското външно министерство.

На церемонията пристигнаха аристократи и монархически особи от цял свят. Освен Симеон II е бил поканен и оттеглилият се крал на Испания Хуан Карлос със съпругата си София. Очакват се също титулният крал на албанците Лека II Зогу и съпругата му Елия Захария; белгийската принцеса Лея Белгийска, вдовица на Александър Белгийски, сина на крал Леополд III; принц Йоахим Мюрат, потомък на неаполитанския крал и наследник на Наполеон Бонапарт, със съпругата си Ясмин; принц Рудолф, племенник на княза на Лихтенщайн, с принцеса Тилсим; принц Филип и принцеса Изабел Лихтенщайнска; херцог Браганса Дуарте Пиу - потомък на португалските крале, с херцогиня Изабел; братът на емира на Катар, шейх Мохамед бин Хамад бин Халифа ал Тани. В Петербург пристигнаха също политици, магнати, сред тях са представители на оръжейната фамилия Берета, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, наследницата на ювелирите Сара Фаберже и др.

Част от монархистите в Русия и пръснати по света наследници на дворянски фамилии не признават великия княз Георгий Романов за наследник на руския престол. Георгий Михайлович Романов е син и на великата княгиня Мария Владимировна Романова, която пък е единственото дете на Владимир Романов. Той пък от своя страна е син на Кирил Владимирович, който през 1924 г. сам се провъзгласява в изгнание за император на Русия. Георгий Романов е син на Мария Романова с наследника на последната династия на Прусия Франц-Вилхелм Хохенцолерн. Георгий Романов е 140-и в момента за онаследяване на Британския престол. Работил е в Европейския парламент, в различни компании, а от 2014 г. е председател на създадения от него Имперски фонд.

Ребека Бетарини е дъщеря на италиански дипломат, по чиято инициатива в Рим се строи руски православен храм. Тя също е работила в различни европейски институции. В Брюксел се запознава с Романов и двамата се влюбват. Заради него се мести да живее в Москва от 2019 г., когато приема и православието.

За церемонията Романови преминаха специално обучение в Ипатиевския манастир в Кострома. Мястото не е случайно избрано – там през 1613 г. е бил провъзгласен за цар Михаил Романов, първият владетел от рода.

Още миналата година ювелирите на „Шоме“, които по традиция правят царските бижута на Романови, сътвориха тиара, която да носи на главата си Ребека. Сватбената рокля обаче няма да бъде показана преди самата церемония, но тя също отдавна е избрана. След това за гощавката Ребека Романова ще бъде с друга рокля. Менюто включва блюда от руската, френската и италианската кухни. Има и специално създадена серия водка.

Подобни статии