Симулация със суперкомпютър доказа, че носенето на две маски няма особено значение

Симулации, направени от японския суперкомпютър "Фукаго" показват, че носенето на две предпазни маски едновременно не дава по-висока защита, пише Ройтерс. Резултатите са сравнени със симулация, при която маската е една, но е поставена правилно.

Откритията противоречат на последните препоръки от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати. Учените използвали компютъра "Фукаго", за да създадат компютърна симулация на движението на вирусните частици при носене на маска.

При използването на една хирургична защитна маска, създадена от нетъкана материя, ефективността е 85%, стига тя да се носи плътно прилепнала около носа и лицето. Ако се комбинира с друга маска от полиуретан, ефективността скача до едва 89% - незначително по-висок резултат.

Симулацията показва също как изглежда движението на вирусните частици, ако носим само една медицинска маска, но неправилно сложена - по-хлабаво около носа и устата. Учените изследвали и различните типове медицински маски. Професионалните N95 маски предпазват най-добре от инфекция, следвани от нетъкани медицински маски, платнени маски и най-накрая - полиуретанови.

Подобни статии