Синдикалисти: Не е редно да се глобява учителят, ако ученикът е без маска

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" изразява в становище несъгласие да се глобяват учители и училищни директори, ако ученик е без маска в училище.

В становището се посочва, че "в системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриктно всеки ден и час правилата за превенция от зарази, но припомнят, че изрична заповед и досега Министерството на здравеопазването за правила, не е издавало". Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват, с цел административни актове, се казва още в становището.
От Синдиката "Образование" се обръщат към здравния министър и призовават: "Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92 процента от българските родители".
От учителския синдикат, с председател Юлиян Петров, призоват българските родители да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници. Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, а със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване, заявяват от синдиката.

Подобни статии