Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа: Време е всички да се върнат в клас

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" смята, чe е крайно време всички ученици да се върнат в училище и при поява на заразени ученици или персонал да се прилага диференциран подход. Това се казва в позиция от синдиката за завършването на учебната година.

В нея се казва, че вече сме в края на една много трудна и невероятно предизвикателна учебна година. "За съжаление, учениците от 5-и до 12-и клас, които учиха предимно в обучение в електронна среда от разстояние, бяха жертва на ситуацията, като бяха лишени от възпитателната роля на социалните контакти с учители и ученици, бяха в плен на политически решения, а психологическите и физически вреди ще се поправят с месеци и години", заявяват от синдиката.
И отбелязват, че матурите и националното външно оценяване ще се провеждат в редовна форма, без редуциране на учебния материал, като Министерството на образованието и науката /МОН/ не се е произнесло, дали да се вслуша в предложението на синдиката "Образование", да преосмисли трудността на изпитите, заради дистанционното обучение.
Все още не е късно и от синдиката "Образование" смятат, че трябва да се отмени националното външно оценяване в четвърти клас. Това е мнението и на близо 90 процента от участвалите в проучването на синдиката.
Електронното обучение беше успешно, ефективно по отношение на знания и учениците от всички етапи ще успеят да вземат целия тематичен материал, посочват от синдиката.
"Относно спекулациите за удължаване на учебната година, следва да се изясни, че в края на 2020 г., МОН даде възможност училищата по желание да се занимават с "проектни дейности", вместо да преподават учебния материал. Това решение не беше обсъдено със социалните партньори, следователно не беше най-добрата стратегия. 303 училища, които избраха три седмици да не учат през миналата година, разбираемо ще бъдат с удължена учебна година, за да предадат целия учебен материал. За това на учениците от първи до трети клас се осигуряват три, а на останалите до четвърти клас - две учебни седмици, за преподаване на пропуснатия учебен материал, което се отнася за тези 303 училища", посочват от синдиката.
И допълват, че останалите, близо 80 процента от училищата, които са учили без прекъсване, следва да завършат в срок преподаването на учебния материал. Раздаването на бележниците на тези ученици, по решение на Педагогическия съвет може да се случи с приключване на часовете по училищния учебен план или в деня, следващ това завършване. За тях са възможни компесаторни дейности за преодоляване на дефицити и допълнителни занимания по интереси, които не са задължителни, но могат да се организират по преценка на училището.
"Синдикатът "Образование" ще следи стриктно и ще предприема дисциплинарни производства към училищни директори и началници на РУО, които се опитват да удължават учебното време извън горецитираните от МОН хипотези. Учениците учиха упорито при по-трудни и специфични условия и не е добро педагогическо решение насилствено да им се отнема от ваканцията", се казва в позицията.

Подобни статии

 • Електронната платформа е-просвета предлага видеоуроци и дигитални учебници от детската градина до 12-и клас

  Електронната платформа е-просвета предлага видеоуроци и дигитални учебници от детската градина до 12-и клас

  Над 1200 паралелки у нас вече учат от вкъщи заради новата вълна на COVID-19, но дистанционното обучение е ефективно само с добро образователно съдържание. Електронната платформа е-просвета предлага именно това видеоуроци с учител, дигитални учебници за всички възрасти - от детската градина до 12-и клас, специални кратки електронни уроци, хиляди упражнения, тестове, видеофилми и анимации, съобщават от Издателската къща "Просвета".

  98
 • УНСС преминава в неприсъствено обучение от 21 октомври

  УНСС преминава в неприсъствено обучение от 21 октомври

  Със заповед на ректора на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ от 21 октомври, до излизането на нова заповед на министъра на здравеопазването, в УНСС се преустановяват присъствените учебни занятия за всички форми и степени на обучение. Това съобщават от пресцентъра на висшето училище.

  81
 • От утре големите ученици минават онлайн

  От утре големите ученици минават онлайн

  От утре големите ученици в София минават на дистанционно обучение. Децата до 4-ти клас ще учат присъствено до края на седмицата. Това обявиха от столична община, след заседание на оперативния щаб. Мярката се налага, защото заболеваемостта в столицата е 812 на 100 000 население през последните 14 дни, е докладвал шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

  104