Синдикати искат властта да осигури доходи, а не заеми на хората

Безвъзмездни доходи, а не пари назаем трябва да бъдат предвидени като мярка за новата вълна работещи българи, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск при потенциално затваряне на предприятия и бизнеси.

Това поискаха от ръководството на КТ "Подкрепа" по време на днешното обсъждане на трите най-важни проектобюджети в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество.

Пред Дарик радио икономическият съветник в синдиката Ваня Григорова обясни, че държавата трябва да осигури доход за хората в неплатен отпуск, когато предприятието е затворило заради карантина или заради спиране на работата в компании, за които то произвежда даден продукт. От синдиката разкритикуваха замразяването на майчинството и на максималното обезщетение за безработица, заложени в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване.

От своя страна бизнесът постави като проблемни липсата на заложени реформи в ТЕЛК, безадресното раздаване на добавки за пенсионерите и семействата с деца, както и изпреварващото вдигане на минималната пенсия на 300 лева от 1-ви януари.

Подобни статии

 • Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Данъчното облекчение за едно дете за 2021 г. е увеличено от 20 лева на 450 лева, а за отглеждане на дете с увреждания - от 200 на 900 лева. Това припомнят от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и съветват работещите родители да се възползват от тази законова възможност.

  72
 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  75
 • Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите. Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

  104