Синдикатите искат държавен търговец на ток

Държавната петролна компания да стане търговец на електроенергия и дружеството да доставя ток на потребителите на свободния пазар.

Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на обсъждане на проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Идеята е държавата да усмирява цените на електроенергията на борсата, както тези на горивата чрез държавните бензиностанции и складове.

Държавната компания ще гарантира, че има друг независим играч, който не търси максимални печалби, а реална конкуренция на пазара, обясни Димитров.

Синдикатът предлага още държавата да поеме търговския дефицит от 1,5 млрд. лева на Националната електрическа компания (НЕК). „Увеличаващите се дефицити вече са системен риск и последствията може да са тежки, ако няма план как да се намалят те“, коментира още Пламен Димитров.

Подобни статии

 • Сагата с газопровода

  Сагата с газопровода "Северен поток-2" приема нови обрати

  Германия се намира в разгара на четвъртата пандемична вълна, а миналата сряда германската канцлерка Ангела Меркел определи ситуацията с КОВИД-19 в страната като драматична. На политическата сцена в Германия ситуацията е не по-малко турбулентна. Изборите през септември бяха спечелени със съвсем малка преднина от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която бе принудена да води сложни и продължителни преговори за съставяне на управляваща коалиция "светофар" със "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП).

  194
 • Експерт: Парното ще поскъпне поне с 20-30 на сто

  Експерт: Парното ще поскъпне поне с 20-30 на сто

  "Цената на парното ще се увеличи с поне 20-30 процента, което ще затрудни много домакинства, границата между енергийно бедни и останалите хора ще се скъси", това заяви пред NOVA NEWS енергийният експерт Христо Казанджиев.

  156
 • Към момента са изплатени около 4 милиона лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

  Към момента са изплатени около 4 милиона лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

  Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия. Това е много малка част от общата помощ. Цялата сума е 450 млн. лева, каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг пред журналисти в енергийното ведомство по повод изпълнението на програмата в подкрепа на небитовите потребители на електрическа енергия. Сериозната част от компенсациите ще е след 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят и двете компенсации за двата месеца накуп.

  167